resmin alt tagı

Exit Seat Nedir Ve Kimler Kullanabilir?

422 Views

Havacılık sektörü kurallarını kanla yazmıştır. Geçmişte yaşanan olaylar havacılık sektörünün bugünkü güvenilir halini almıştır. Havacılık sektörü güvenliğe her zaman önem vermiştir. Bir acil durumla karşı karşıya kaldığı anda pratik çözümler üretmiştir. Bu önlemlerden biri de uçakların acil durum karşısında yolcuların hızlıca tahliye edilmesi için tasarlanan acil çıkış kapılarının mevcut olmasıdır.

Exit Seat Nedir?

Exit seat’in Türkçe karşılığı acil çıkış koltuklarıdır. Bu koltuklar acil çıkış kapılarının yanında bulunmaktadır. Exit seat diğer koltuklara oranla diz mesafesi daha fazladır. Dar gövdeli uçaklarda toplam 4 adet acil çıkış kapısı bulunmaktadır. Bu kapıların haricinde ise 4 adet yolcu kapısı vardır. Yolcu kapılarından kabin memuru sorumlu iken acil çıkış kapılarından acil durum esnasında acil çıkış koltuklarında oturan yolcular sorumludur.

Bu koltuğa oturmadan önce gerekli prosedürleri kabin ekibi anlatır. Gerekli bilgileri anlattıktan sonra bu prosedürleri sağlayabilecek yolcular oturabilir. Bu yolcular acil durum anonsunu duyduğu andan itibaren pratik, hızlı, yönlendirebilen ve soğukkanlı olması gerekir. Bu özelliklere ek olarak İngilizce biliyor olması gerekmektedir. Yabancı dil istenmesinin sebebi uçaklarda anonsların İngilizce yapılmasıdır. Acil çıkış koltuğunda oturan yolcular acil durum anonsu yapıldığı an kapıyı açmalı ve slide açıldıktan sonra ise ilk kendisini tahliye etmeli ve tahliye olan yolcuları yönlendirebilmelidir. Acil bir durumda 90 saniye içinde tahliyenin gerçekleşmesi gerekmektedir.

Exit Seat’e Kimler Oturamaz?

  • 18 yaşını doldurmamış yolcular
  • Bebeği olan yolcular
  • Hareketini kısıtlayıcı herhangi bir engeli olan yolcular
  • Görme ve duyma engeli olan yolcular
  • Evcil hayvanı olan yolcular
  • Yaşlı yolcular
  • Çok kilosu olan yolcular
  • Hükümlü yolcular ve onların refakatçileri oturamaz.

Bu şartları sağlayan yolcular acil çıkış koltuğuna oturabilir. Bu durum yolcunun isteğine bağlıdır. İlk önce kabul edip sonradan emin olmayan yolcular bu durumu kabin ekibine bildirmesi gerekir. Ayrıca kabin ekibi bu şartları sağlaması konusunda şüphe uyandıran yolcunun yerini değiştirme hakkına sahiptir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com