resmin alt tagı

CG Range Nedir?

678 Views

Günümüzdeki uçaklar çok dayanıklı bir biçimde tasarımları yapılmaktadır. Uçakların dengesinin sağlanmasında bu tasarımın dayanımı önem arz etmektedir. Bir cisme, cismin biçimi değiştirilmediği takdirde değişmeyen bir ağırlık merkezi vardır. Bu ağırlık merkezi Center of Gravity olarak isimlendirilir.

Center of Gravity (CG), uçağın denge durumunda olabilmesi için tüm ağırlığın yoğunlaştığı yere denir. Ağırlık merkezi ve taşıma merkezi (Center of Lift) uçağın tasarım aşamasında belirlenmesi gerekir. CG, CL’nin önünde olacak şekilde tasarlanması gerekir.

CG Range

Uçak; Longitudinal Axis (Boylamsal Eksen), Vertical Axis (Dikey Eksen) ve Lateral Axis (Yanal Eksen) olmak üzere üç eksende hareket eder. Center of Gravity, ağırlık ve denge faktörlerinden etkilenir. Ağırlık ve denge faktörleri ise boylamsal eksen ve yanal eksen etrafında meydana gelir. Uçuş esnasında Center of Gravity’nin boylamsal eksen boyunca ileri- geri hareketinden ya da yanal eksende sağa sola hareketleri sınırlıdır. Bu sınırlar arasındaki hareket edebildiği alana CG Range denir. CG Range, uçuş el kitaplarında belirtilmiş sınırlarda olmalıdır.

FAA. (2008). FAA-H Pilot s Handbook of Aeronautical Knowledge. p

Bazı uçuş durumlarında Center of Gravity’nin ileri geri kaymasından ötürü uçuşta pilot zorlanabilir. Sınırlar içinde uçulması için bazı hesaplamalar yapılması gerekir. Bu hesaplamaların gereken titizlikle yapılması gerekir.

Datum (Reference Datum)

İmalatçı tarafından hayali olarak belirlenmiş olan düzlemdir. Bu nokta seçildikten sonra tüm moment kolları buradan belirlenir. CG Range’nin konumu da buradan ölçülür.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com