İnsanoğlu sistematik bir döngü içinde yaşamını devam ettirmektedir. Sistematik döngüden bir parça eksildiği zaman insan hayatı tehlikeye girmektedir. İnsanoğlunun sistematik döngüsünün en önemli parçası da kuşkusuz solumumdur. Solunum bizleri hayatta tutan en özel ve en önemli bağdır. 10 saniye nefesimizi tutup nefes nefese kaldığımız an aslında solunumun ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Çoğu zaman farkında olmadan her saniye nefes alıp veriyoruz. Bir günde alıp verdiğimiz nefes sayımızı saymaya çalışsak bir noktadan sonra saymayı bırakırız. Bunun üzerine hali hazırda çalışmalar yapılmış ve insanoğlunun bir günde 20.000’den fazla nefes alıp verdiği saptanmıştır.
Hipoksi Nedir?
İnsanoğlu nefes alıp verebilmesi için oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen sağlandığında sağlıklı bir şekilde nefes alıp verme işlemi gerçekleşir. Fakat oksijen ihtiyacı sağlanmadığı takdirde hipoksi yani oksijen yetmezliği rahatsızlığı ile karşı karşıya kalırız. Bu durum uçaklarda yüksek irtifaya çıktığımızda kabin basıncının azalması durumunda nadiren de olsa görülür. Hipoksi yaşayan bir yolcuya acil olarak bir uzman tarafından müdahalede bulunmalıdır. Ciddi bir rahatsızlık olarak bilinir uzun süre müdahale edilmediği durumda kişinin hayatı tehlikeye girer.
Hipoksi Belirtileri Nelerdir?
- Nefes alıp vermede zorlanma ve yavaşlık,
- Görüşte azalma veya bayılma,
- Kafa karışıklığı ile beraber karar verememe veya konuşamama,
- Çarpıntı,
- Deride morarma
Oksijen Desteği
Oksijen desteği almadan en fazla 10.000 feet’e kadar sağlıklı bir uçuş gerçekleştirilebilir. 12.500 feet ile 14.000 feet seviyesinde ise oksijen desteği olmadan uçuşa yarım saat sınır konulmaktadır. Kabin basıncı 14.000 feet ise artık şartlar bir hayli zorlaşacağı için acil bir şekilde oksijen desteği sağlanmalıdır.
Nasıl Önlem Alınır?
Tedbiren uçuştan önce solunum rahatsızlığı, kalp rahatsızlığı gibi hastalığı olan kişilerin doktoru ile görüşüp onay alması fayda sağlayacaktır. Gelişmekte olan havacılık sektörü ise bu konuda gerekli tedbirleri alır. Ticari uçuşlar da 10.000 feet seviyesinden sonra kabinde gerekli oksijen seviyesi artırılır. Ticari olmayan uçuşlarda 30.000 feet’ten sonra ise özel kıyafetler ile birlikte basınçlı %100 oksijen verilir.