Uçuşa Elverişlilik Nedir?
Bir uçağın ya da herhangi hava aracının, belirli kurallara ve emniyet prosedürlerine uygun olup olmadığını ölçme durumudur. Belirlenen testlerden, bakımlardan ve gözetimden geçildikten sonra uçuşa elverişli olup olmadığı belirlenir. Uçuşa Elverişlilik Kuralları Kim Tarafından Belirlenir?
Ulusal havacılık otoriteleri tarafından yani başta ICAO, sonrasında EASA, NATO ve EDA gibi otoritelerin belirlediği kurallar çerçevesinde ulusal otoritelerin de katkısıyla tamamlanır.
Ülkemizde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Sürekli Uçuşa Elverişlilik ve Bakım Sorumluluğu Yönetmeliği (SHY-M) kapsamınca gerekli işlemler yapılır ve sonrasında sertifikasyon gerçekleşir. Bu yönetmelik kapsamına girmeyen hava araçlarında ise özel uçuş izni alınır. Gerekli prosedürler yapıldıktan sonra uçma izni verilir. Ülkemizde Uçuşa Elverişlilik Sertifikası Alabilmek İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Ulusal otoritemiz olan SHGM tarafından istenen belgeler şu şekildedir;
- Hava aracı için hangi maksatla (ihraç, ithal sonrası ilk uçuşa elverişlilik, uçuşa elverişlilik temdit) uçuşa elverişlilik belgesi istendiğini ve gözden geçirmenin nerede yapılacağını belirten başvuru yazısı.
- Bakım programı onayı ya da başvuru sırasında bakım programı da onaylanacak ise hazırlanan taslak bakım programı ve kaynak üretici dokümanları.
- Hava aracı için gürültü sertifikası düzenlenecek ise gürültü değerlerini içeren ilgili Hava aracı Uçuş El Kitabı-AFM sayfaları.
- Gözden geçirme yetkili SYK/CAMO tarafından yapılmış ise ilgili SYK tarafından yayınlanan SHGM Form 15b
- Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası (Amaca yönelik ve geçerli)
- Hizmet Bedeli Dekontu
Uçak sahibi ya da işleticisi, bu belgeyi aldığı taktirde bir de bunun sürekliliğini sağlamak amacıyla belirli sıklıkta belirli kontroller yapmalıdır. Mesela uçak tip dizaynına uygun işlemler yapılıyor mu, sertifikada belirlenen talimatlara uygun bakım yapılıyor mu, güvenli operasyon şartlarına uygun mu gibi soruların cevabıyla kontrolleri sağlamalıdır.