resmin alt tagı

Stall Hızı Nasıl Hesaplanır?

1 View

Stall havacılık sektörünün göz korkutan kavramlarından birisidir. Perdovites olarak da adlandırılır. Peki bu bahsettiğimiz stall nedir ve nasıl oluşur?

Stall Nedir ve Nasıl Oluşur?

Her uçağın minimum uçma sürati vardır ve bunlar birbirlerinden farklıdır. Uçuşun herhangi bir safhasında uçak minimum süratin altına düşerse kanatlar gerekli kaldırma kuvvetini sağlayamaz ve aşağı doğru çökmeye başlar. İşte bu noktada, yani uçak minimum uçuş süratinin altında uçurulmaya çalıştırıldığında uçak stall’a girmiş olur. Stall’a giren uçak titremeye başlar. Uçağı stall’dan kurtarmak için pilotu ikaz eden uçak sistemleri pilotu uyarır hatta bazı uçaklarda sistem uçağın kontrolünü ele alarak uçağı bu durumdan kurtarmaya çalışır. Stall Hızı Nasıl Hesaplanır?

L= W

L= ½ × Palt × V2× CL × S

Vs= √ (2 × L / ρ × S × Cl)

Vs= √ (2 × W × g / ρ × S × Cl)

Yukarıdaki formülde de gördüğünüz üzere stall oluşumu uçağın hücum açısına bağlıyken stall hızı farklı bileşenlere bağlıdır. Stall Hızı Nelere Bağlıdır?

  • Bunlardan birincisi, uçağın kütlesi ve buna bağlı olarak ağırlıktır. Uçağın belirli bir irtifadayken ağırlığı arttıkça stall hızı da yükselmektedir.
  • İkincisi uçağın uçtuğu irtifadır. Bildiğiniz üzere uçağın irtifası yükseldikçe havanın yoğunluğu düşmektedir. Bu durumda uçağın taşıma üretmek için daha yüksek hızlara çıkması gerekmektedir. Yani irtifa arttıkça (havanın yoğunluğu düştükçe) uçağın stall hızı da yükselmektedir.
  • Üçüncüsü sıcaklıktır. Sıcaklık arttıkça havanın yoğunluğu düşmektedir bu da stall hızının yükselmesine sebep olacaktır.
  • Dördüncüsü ise, flap konfigürasyonudur. Özellikle firar kenarı flapları açıldığı zaman uçağın maksimum taşıma katsayısı önemli ölçüde artar ve buna bağlı olarak da uçağın stall hızı düşer.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com