resmin alt tagı

Otonom Seyrüsefer Sistemi

469 Views

Otonom Seyrüsefer Sistemi; otonom navigasyon, algılama, yol planlama ve izleme yeteneklerini mümkün kılan ve minimum insan gözetimi ile hava araçlarının hareket etmelerine olanak tanıyan yerleşik sensör ve teknoloji paketidir. Kullanılmaya Başlanması

1970’li yıllarda geniş gövdeli bir uçağı 5 kişilik bir uçuş mürettebatı kontrol ederdi. Pilot ve yardımcı pilot uçağı uçururken uçuş mühendisleri ise karmaşık sistemleri izleyen ve gerekirse kullanan bir bilgisayar işlevi görürdü. Örneğin 60-70’li yıllarda bir uçağın piste inebilmesi için uçağın burun konisi camdan imal edilirdi. Bu sayede mühendis, uçağın burnunun piste ne kadar yaklaştığını hesaplayıp bunu pilot ve yardımcı pilota bildirirdi. Bu şekilde bir iniş güvenli değildi ve havacılık işletmecileri için masraflıydı. Zamanla seyrüsefer sistemleri geliştirildi ve havayolu şirketleri bu ihtiyaçtan kurtuldu ve inişlerin daha güvenli olmasını sağladı. Kullanım Alanları

  • Keşif: İHA’larda bulunan otonom seyrüsefer sistemleri yardımı ile İHA’ların belli bir bölgeyi gelişmiş kamera sistemleri ve radarla taraması ve elde edilen bilgileri yerdeki istasyona göndermesini sağlar. Bu veriler işlenerek askeri, meteoroloji ve kartografya gibi çeşitli alanlarda kullanılır.
  • Askeri Operasyonlar: Otonom seyrüsefer sistemleri sayesinde İHA’lar, ufak çaplı operasyonlarda dahi kullanılabilmektedir. Bu tür sistemlerin askeri operasyonlarda kullanılması, jet savaş uçaklarına göre daha az maliyetli olduğundan dolayı kullanımı son zamanlarda yaygınlaşmıştır.
  • Gözetleme: Yollarda ilerleyen araçların plakasının tespit edilmesi, hız sınırını aştıysa ceza kesilmesi, emniyet kemeri denetimi yapılması, suçluların konumunun belirlenmesi, uyuşturucu ve yasadışı maddelerin ülkeye girişinin engellenmesi gibi güvenlik operasyonlarında da İHA’lardan ve otonom seyrüsefer sistemlerinden faydalanılmaktadır.
  • Yangın Söndürme: İHA’larda bulunan kızılötesi kameralardan elde edilen veriler otonom seyrüsefer sistemleri vasıtasıyla işlenerek yangının yeri ve ölçeği belirlenir. Ardından yangına hızlıca müdahale edilir. Bu yöntem işletme maliyetinin yangın söndürme helikopterlerine göre daha az olmasından dolayı son zamanlarda tercih edilir hale gelmiştir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com