Gyrokopter Nedir?
“Hem helikopter hem uçak, ne helikopter ne uçak” olarak da tanımlanan gyrokopter, havadan çok hafif bir hava aracıdır. Hem helikopter hem uçak olmasının sebebi helikopter gibi döner kanatlı olması ve uçak gibi de koşarak uçuşa başlamasıdır. Bunun yanı sıra ne helikopter ne de uçak denilmesinin sebebi de helikopter gibi askıda kalamaması ve yerden kalkış gibi yapamaması ve uçak gibi sabit kanatlı olmamasıdır.
Gyrokopteri Farklı Kılan Ne?
En önemli özelliği gyrokopterin havada bir motora ihtiyacının olmayışıdır. Emniyet açısından oldukça önemli olan bu özelliğiyle olası bir motor arızası durumunda kanatları dönmeye devam ettiği için düşme riskinin olmayışıdır. Diğer önemli özelliklerinden birisi de gyrokopterin 25 Knot gibi düşük bir hızda bile uçabilmesidir. Özellikle arama kurtarma açısından avantaja sahip bu durum, manzara uçuşlarında da yolcuya keyifli dakikalar sunabilir.
Kim Buldu?
Tarihçesinde Gyrokopteri ilk olarak İspanyol bir mühendisin icat ettiği ve aynı bu mühendisin uçurduğu bilinmektedir. Juan de la Cierva, İspanya’da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz çocukken havacılık alanındaki öncülerden esinlenerek havacı olmaya karar verdi ve 1911’de inşaat mühendisliği okumak için gittiği Madrid’de iki arkadaşıyla birlikte planörlü deneyler yaptı ve bir havacılık şirketi kurdu. 1912’de ilk uçağını yaptı. İlerleyen yıllarda iki uçağının düşük irtifalar sebebiyle çakılması sonucu bir gyrokopter tasarlamaya karar verdi. Yaptığı bu tasarım ile rüzgâr gücünden yararlanmayı düşünen Cierva, motorlar dursa bile yere çakılmayacak bir gyrokopter tasarlamayı başardı. 1920’de ise bu tasarımının patentini aldı.
İlk Başarılı Uçuşlar
Tarihler Ocak 1923’e geldiğinde Cierva, ilk başarılı prototip olan C4 Madrid yakınındaki bir havaalanından 180 metre uçarken dünyanın döner kanatlı bir hava aracıyla yapılan ilk başarılı uçuşu da gerçekleşmiş oldu. 1925’de C6’yı İngiltere’de sergiledi ve bir yatırımcı desteği ile Autogyro adlı şirketi kurdu. Tüm meslek yaşamını düşük hızlarda yaşanan irtifa kayıplarının doğurduğu olumsuz sonuçları çözmeye adayan Cierva, yolcu olarak bindiği sabit kanatlı bir uçağın aynı sebepten bir binaya çarpması sonucu hayatını kaybetti.