İlk cep telefonu 1973 yılında Motorola çalışanı Martin Cooper tarafından icat edildi. Sonra ilerleyen teknolojiyleo ilk telefonların yerini akıllı telefonlar aldı. Şu an elindeki akıllı telefonuyla hem bilgisayarın hem de fotoğraf makinasının birçok özelliğine sahip insanlar için bu cihazlar vazgeçilmezler arasına girdi. Peki ama bu akıllı cihazların uçağa ne gibi bir etkisi var? Bir çoğumuz uçağa bindiğimizde telefonların ya kapatılması ya uçuş moduna alınması yönündeki uyarlarla karşılaşmışızdır. Tüm dünya genelinde geçerli olan kurala göre 10 bin feet altındaki irtifalarda hiçbir taşınabilir elektronik cihazların kullanımına izin verilmiyor. Bu irtifadan sonra müzik çalar, bilgisayar gibicihazlara izin verilirken telefon kullanımı gene yasak.Hepimiz bu uyarıları dikkate alıp söyleneni yapıyor muyuz? Şöyle ki Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya katılan her 10 yolcudan 4’ü maalesef bu uyarılara pek kulak asmıyormuş. Neden yolculardan bunu istiyorlar?
Sistem Hatası
Uçakların kuleyle irtibatı ve havada kalması için geliştirilen onlarca elektronik tabanlı sisteme sahiptir. Bazı elektronik cihazların sensörleri ise kokpitle iletişime geçebilecek durumdadır. Bu cihazların frekansları aviyonik cihazların frekanslarıyla yakın bir değere sahipse sinyallere ve göstergelere zarar verebilir. Bu zarar iletişim, radar veya çarpışma önleyici sistemleri de etkileyebilir. Örneğin ABD’de yayımlanan bir rapora göre tırmanış safhasında pilot pusulanın yanlış değer gösterdiğini fark etmiş ve yolculara cihazlarını kapattıklarına emin olmaları yönünde yapılan uyarılarla pusulanın normale döndüğü söylenmiştir.
Minyatür Baz İstasyonu
Bazı hava yolu şirketleri uçakta mobil cihazların kullanımını mümkün kılan bazı teknolojiler kullanıyor. On-Air ve AeroMobile gibi minyatür baz istasyonu kullanılan uçaklarda, sinyallerin düşük seviyelerde çalışması sağlanıyor. Yayılan dalgalar işlemde geçtikten sonra bir uyduya aktarılıyor oradan da normal kara istasyonuna gönderiliyor. Fakat gene de iniş ve kalkış sırasında cihaz kullanımına izin verilmiyor. Bununla ilgili bir vakada ise uçak navigasyon sisteminin 30 derece hata verdiğini ve yolculardan birinde bulunan DVD oynatıcısının kapatılmasının ardından sorunun giderildiği belirtiliyor. Yolcunun cihazı tekrar açınca uçak navigasyon sisteminin gene hata verdiği belirtiliyor.
Cihazlarınızı Kapatmayı Unutmayın
Havacılık tarihinde bir telefonun bir uçağı düşürmesi tarzında bir kaza kayda geçmemiş olsa bile sebebiyet verebileceği durumlarla uçuşun emniyetini tehlikeye atabilir. Söz konusu olan bizim hayatımız olduğunda uçuş esnasında kullanamadığımız cihazlar çok da büyük bir bedel olmasa gerek. Havacılık adına yapılan her düzenlemenin konulan çoğu kuralın dayandığı temel insan hayatı olduğu için uyarıları göz ardı etmeyelim.