resmin alt tagı

Havacılık Sektöründe Kullanılan Yakıtların Havaya Saldığı Zararlı Gazlar Nelerdir?

77 Views

Havacılık endüstrisinde petrolden elde edilen nafta ve kerosen tipi yakıtlar kullanılmaktadır. Her iki yakıt da petrolden damıtılarak elde edilir. Yolcu uçaklarında kullanılan yakıtların çevreye yaydıkları gazlar, zehir oranı yüksek gazlardır. Bu gazlar, ozon tabakasına yakın bir noktadan salındığı için ozon tabakasına olan etkileri yüksektir.

Kullanılan Yakıtların Havaya Saldığı Zararlı Gazlar

  1. Karbon Dioksit (CO2): Uçaklarda kullanılan yakıtın neredeyse 3 katı kadar karbon dioksit gazı açığa çıkar. Atmosfere salınan karbon dioksitin %2’si havayolu tarafından oluşmaktadır.
  2. Nitrojen Oksit (NOX): Nitrojen oksit, uçak yakıtının yüksek basınçta ve ısıda yakılmasıyla açığa çıkar. 1 kilogram yakıt yakıldığında ortalama 11-18 gram nitrojen dioksit gazı açığa çıkar. Bu gaz ozon tabakasına zarar veren bir gazdır.
  3. Karbon Monoksit (CO): Karbon monoksit gazının uçak alçak irtifalardayken çevreye olan olumsuz etkisi daha fazladır.
    Hidrokarbonlar (HC): Hc emisyonu diğer gazlara oranla çok daha düşüktür.
  4. Sülfür Dioksit (SO2): Sülfür dioksit motorun içerisinde bulunan yakıt içindeki sülfür bileşiklerinden oluşur. Bu bileşiğin yanması sonucu asit ortaya çıkar.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com