resmin alt tagı

Bir Uçağın En Pahalı Parçası Nedir?

154 Views

Uçakların kokpit göstergelerinden motorlarına, kabin içi aydınlatmalarından emniyet kemerlerine kadar her parçasının ayrı bir önemi bulunmaktadır. Bu husustan yola çıkarak uçağın her parçası oldukça önemlidir demek mümkündür. Fakat maliyet gereği uçakların fiyatlarını büyük oranda arttıran belirli parçalar bulunmaktadır. Bu parçaları sıralamak gerekirse:

  • Uçak motorları
  • Kokpit içi göstergeleri
  • Uçak kanatları
  • Yakıt tankları, şeklinde örnek verilebilir.

Uçağın En Pahalı Parçası Nedir?

Uçaklarda bulunan motorlar uçağın en önemli parçalarından olmakla birlikte aynı zaman da uçağın en pahalı parçalarıdır. Bir uçağın havalanabilmesi ve hareket gücünü sağlaması için motorlar olmazsa olmazlar arasında gelir. Bundan dolayı bir uçağı motorsuz bir şekilde havada uçarken düşünmek imkansızdır. Uçak motorları uçakların satış maliyetlerinin yaklaşık %25-%30’unu oluştururlar. Yaklaşık olarak 30-45 milyon dolar skalasında olan uçak motorları, üretici firmaların en fazla maliyet ayırdıkları bölümleri oluşturur.

Uçaklar Hurdaya Çıktığında Ne Olur?

Uçaklar belirli bir uçuş yılını doldurduktan veya kırıma uğradıktan sonra hurdaya ayrılabilir. Uçakların hurdaya ayrılması durumda uçak çöplükleri denilen yerlere götürülürler. Havayolu şirketi uçakları bu alanlara götürmeden önce zaman zaman sağlam parçalarını söküp başka uçaklarda kullanma veya satışa çıkarma hakkına sahiptirler. Uçaklar hurda alanına geldiklerinde kalan parçaları sökülüp makul fiyatlarda satılabilmektedir. Örneğin, bir uçak motoru hurdaya çıktığında yaklaşık 3 milyon dolara alıcı bulabilmektedir. Bu sebepten dolayı uçak parçası hurdacılığı da havacılık sektöründe kazanç sağlayan alanlardan sayılmaktadır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com