resmin alt tagı

Uçak Kanadı Ne Kadar Esneyebilir?

146 Views

Kanat, uçağı havada tutan ve kaldırma kuvveti sağlayan en önemli yapıdır. Kanat kendi içerisinde rib, spar ve stringer gibi çeşitli yapısal elemanlardan oluşmaktadır. Kanata aerodinamik şeklini veren yapı ribtir. Sparlar ise gövdenin altında bulunan “merkez kanat kutusu” noktasında birleşerek uçak gövdesine sabitlenmektedir. Sparlar esnemeye dayanıklılığı artması için “flanş” olarak adlandırılan destek elemanları kullanılır.

Günümüz uçaklarında kanatlar kompozit yapıdan imal edilmektedir. Üretimi zor olmasına rağmen metal yapıya göre sağlamış olduğu hafiflik ve esneklik gibi özelliklerden dolayı daha çok tercih edilmektedir. Normal koşullarda metal yapıdan oluşmuş olan bir kanat yapısı yukarı doğru 5 metre ve aşağı doğru ortalama 1,5 metre esnerken, kompozitten imal edilmiş bir kanat yapısı 8 metreye kadar yukarı esneme sağlamaktadır.

Kompozit Yapı Nedir?

Kompozit, fiziksel ve kimyasal olarak birbirinden farklı, en az iki ya da daha fazla maddeden oluşmuş ve bir araya geldiklerinde oluşmuş oldukları maddelerden farklı özelliklere sahip yapılardır. Temel olarak iki tip madde içermektedir. Bunlar matris ve takviye malzemesidir.

Kompozit malzemelerde takviye elemanlarını bir arada tutan malzemeye matris malzeme denmektedir. Kompozit malzemeler sayesinde tek başına elde edilemeyen esneklik, güç ve dayanım gibi özellikler sağlanmış olunur.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com