resmin alt tagı

Uçakta Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri Var Mıdır?

236 Views

Yangın, hava araçlarında teknik sorunlardan veya insan hatasından dolayı meydana gelmektedir. Uçakta yangın ihtimalinin yüksek olduğu üç önemli nokta vardır. Bunlar; motorlar, yakıt tanklarının bulunduğu kanatlar ve kargo bölümüdür.

Uçak seyrüsefer esnasında yangınla karşılaşması durumunda uçuş ekibinin müdahale edemediği kısımlar bulunmaktadır. Bu yerler motorlar, APU ve C sınıfı kargo kompartımanıdır. Uçuş ekibinin müdahale edemediği durumlarda devreye otomatik yangın söndürme sistemleri girmektedir. Uçaklarda yangın sistemi iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlar:

  1. Yangın Algılama Sistemi: Algılama sistemi, uçakta yüksek derecede sıcaklık veya yangın meydana gelmesi durumunda kokpit ekibini sesli ve ışıklı ikazlarla uyarmaktadır.
  2. Yangın Söndürme Sistemi: Söndürme sistemi, oluşan yangının algılanmasından sonra “Halon 1301” adı verilen gaz sayesinde söndürme işlemini gerçekleştirir. Uçaklarda halon gazı B ve C tipi yangınlarda kullanılır.

Yangın söndürme sisteminde bulunan halon tüpleri uçak tipine ve konumuna göre adet sayısı farklılık göstermektedir. Uçakta oluşabilecek dört çeşit yangın türü vardır. Bunlar:

  • A Sınıfı: Organik yapılı madde yangını (Kâğıt, kömür, kumaş, vb.)
  • B Sınıfı: Sıvı madde yangınları (Benzin, yağ, vb.)
  • C Sınıfı: Gaz yangınları
  • D Sınıfı: Metal yangınları (Alüminyum, magnezyum, vb.)

Otomatik Yangın Söndürme Sisteminin Elemanları Nelerdir?

  • Halon gazının depolandığı yangın küresi
  • Yangını ve sıcaklığı ölçen kontrol ünitesi
  • Gazı dışarıya püskürtmek için nozzle
  • Elektrik devresi

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com