resmin alt tagı

Boom Overture Uçağı Özellikleri Nelerdir?

141 Views

Üretici firması Boom tarafında geliştirilen Overture, ses hızını 1,7 kat aşarak süpersonik bir yolculuk yapmamızı ve saatte yaklaşık olarak 2 bin kilometre mesafeyi geride bırakmamızı sağlamakta. Uçağın kanat açıklığı 18 metre olmasıyla beraber 60.000 ft yüksekliğe kadar da çıkabilmekte. Overture, 2024 yılında üretime geçmesinin planlanmasıyla beraber uçuş testlerine 2026’da tahmini olarak 2029 yılında da ticari şekilde yolcu taşımaya başlaması hedeflenmekte.

Overture’un Yolcu Taşıma Kapasitesi

Overture’un yolcu taşıma kapasitesi 65 ila 88 yolcu arasında üretilmesi mümkün olacak. Tabi bu sayı havayolu firmasının isteği üzerine değişiklik gösterebilir.

Aerodinamik Yapısı

Overture ‘un yeni tasarımıyla birlikte, minimum sürükleme kuvveti elde etmeyi, maksimum performans ve yakıt verimliliğini sağlamak için uçağın gövdesinde önden arkaya doğru incelen bir yapı ve delta kanat geometrisi söz konusu.

Overture’da Kullanılan Motor

ABD’li üretici Boom Technology, Overture ‘da kullanılmak üzere tasarlanan “Boom Symphony” adı verilen orta baypaslı bir turbofan motoru kullanılacak. Uçak kanatlarında toplamda 4 adet motora yer verilecek. Motor kalkış esnasında 160 kN itme gücü üretmekte. Süpersonik bir uçuş yapan uçağın motorunun normal bir uçağa göre daha fazla yakıt yakacağını düşünürsek Boom Symphony’nin en önemli özelliklerinden birisinin de sürdürebilir havacılık yakıtı yakacak şekilde tasarlanmış olmasıdır.

Süpersonik Uçuş Nedir?

Süpersonik uçuş, ses hızının yani 1 mach’ın üstünde olan uçuştur. Deniz seviyesindeki havanın hızı yaklaşık 340 m/s olarak kabul edilmektedir. Günümüzde süpersonik uçuş yapan uçakların çoğunluğu savaş uçakları olsa da yolcu uçakları da ses hızını aşabilmektedir. Süpersonik yolcu uçağı olarak geçmiş zamanlarda Concorde yer almış olsa da 2026 yılında test uçuşu yapılacak olan Overture büyük heyecanla beklenmekte.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com