resmin alt tagı

Havalimanlarındaki Pist Farklılıkları Uçağın İnişini Etkiler Mi?

108 Views

Havalimanındaki pistlerin yerleşim yerleri, uzunlukları ve genişlikleri gibi birtakım özellikler değişiklik göstermekte. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü sadece ilgili havalimanına operasyon yapılması istenen uçakların inebilmesi için pistin gerekli uzunlukta yapılmasını şart koşuyor. Her uçağın iniş-kalkış mesafeleri ve genişlikleri de aynı olmadığı gibi, inebilecekleri pistlerde farklılık göstermekte. İniş yapması planlanan uçak her ne kadar büyükse pistin uzunluğu ve genişliği de orantılı olarak artmaktadır.

Pistler İnşa Edildiği Malzeme Türüne Göre Kaç Çeşittir?

Pistler inşa edildiği malzeme türüne göre değişiklik göstermekle beraber temelde iki adet pist çeşidi bulunmaktadır. Bunlar yumuşak ve kaplama pist olarak adlandırılmaktadır.

  1. Yumuşak Pist: Yüzeyin, sertleştirilmiş hiçbir malzeme ile sabitlenmediği zemin çeşidine yumuşak pist denir. Pist inşasının zor olduğu yerlerde kullanılır ve genellikle iniş için özel eğitimli kişiler seçiliyor.
  2. Kaplama Pist: Bu pist türü genellikle büyük yolcu ve kargo uçaklarına uygun şekilde inşa edilmiştir. Zemini sert, emniyetli ve bir o kadar da uzun ömürlüdür. Günümüz havalimanlarında genel olarak bu pist türü kullanılmakta.

Pistlerin Üstündeki Numaralar Ne Anlama Gelmektedir?

Pistler üstünde birtakım numaralar bulunmaktadır. Bu numaralar pistlerin adı olarak kabul edilmektedir ve pusuladaki radyale en yakın değere göre belirlenmektedir. Pusulanın;

  • Kuzeyi 360,
  • Güneyi 180,
  • Batısı 270,
  • Doğusu 90’ı göstermektedir.

Pusulada gösterilen üç haneli derece, iki haneli rakama yuvarlanarak pist isimlendirilmesi gerçekleştirilir. Örnek olarak pusula 178’i gösteriyorsa, 18’e yuvarlanarak pistin ismi belirlenir. Pistte iki adet baş kısmı bulunduğu için isimleri değişiklik göstermektedir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com