Wind shear, Türkçe anlamıyla “Rüzgâr Kesilmesi” anlamına gelmektedir. Bu durum rüzgârın, yönünde ve hızında meydana gelen ani değişimlerdir. Wind shear, atmosferin herhangi bir tabakasındaki rüzgârın sürekliliğini ani bir şekilde kaybetmesi ve başka bir rüzgâr alanına geçmesi demektir. Bu hava olayı özellikle alçak seviyelerde, gece veya sabah erken saatlerde meydana gelmektedir.
Wind Shear Çeşitleri Nelerdir?
Wind shear, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütüne (ICAO) göre iki şekilde gerçekleşebilir. Bunlar:
- Dikey Wind Shear: Dikey wind shear, farklı yükseltilerde ve dikey olarak hareketini gerçekleştirir. Dikey şekilde wind shear oluşmasının başlıca sebebi fırtınalardır.
- Yatay Wind Shear: Yatay wind shear, yatay şekilde gerçekleşir ve uçağın yönünü ciddi oranda etkiler. Uçağın dağlık bölgeler etrafında uçması durumunda yatay yönlü bir wind shear almasının ihtimali oldukça yüksektir.
Dikey şekilde gerçekleşen wind shear, uçaklar için yatay wind sheara göre daha önemli bir tehlike kaynağıdır. Özellikle iniş esnasında, uçak piste yaklaşırken üstten gelebilecek yüksek etkili bir wind shear uçağın sert iniş yapmasına, pistten çıkmasına veya bir kaza-kırıma neden olabilir.
Wind Shear Tespiti ve Uyarısı Ne Şekilde Gerçekleşir?
Wind shear, EGPWS (Enhanced Ground Proximity Warning System) yani Türkçe anlamıyla da “Yer Yaklaşım İkaz Sistemi” sayesinde bir süre önceden hesaplanıp gerekli tedbirlerin alınmasını sağlar. Sesli uyarı ve kırmızı renkli ikaz yazıları ile uçuş ekibini uyarır. Günümüz havalimanları gelişen teknolojiyle beraber, bu olayı önceden öngörebilen sistemlerle donatılmıştır. Bu sistemler vasıtasıyla, hava trafik kontrolörleri tarafından öngörülmüş tehlikeli durumlarda uçaklara iniş yaptırılmaz.