resmin alt tagı

Upgrade ve Downgrade Nedir?

287 Views

Havayolları, bazı uçuşlarda uçaktaki koltuk sayısından fazla bilet satışı yapmaktadır. Bu durum “Overbooking” olarak isimlendirilmektedir. Fazla satış durumlarında alınacak önlemlerden bazıları “Upgrade” ve “Downgrade” işlemleridir. Upgrade, yolcunun biletini almış olduğu sınıftan bir üst sınıfa geçirilmesi, downgrade ise yolcunun biletini almış olduğu sınıftan bir alt sınıfa geçirilmesi durumudur.

Yolcu Downgrade Durumunu Kabul Etmemesi Durumunda Ne Olur?

Yolcunun alt sınıftan üst sınıfa geçmesi, koltuğunda müsait olması durumunda pek fazla sorun yaratmaz iken, üst sınıftan alt sınıfa geçirilme durumunda birtakım sorunlarla karşılaşılabilir. Yolcunun downgrade durumunu kabul etmemesi durumunda bir takım alternatif çözümler üretilir. Bunlar:

  • Rezervasyonu aynı sınıfta müsait olan bir başka uçağa alınabilir.
  • Bilet ücreti iade edilebilir.

Yolcu Downgrade Durumunu Kabul Etmesi Durumunda Ne Olur?

Eğer yolcu downgrade işlemini kabul ediyorsa, öncelikle bilet üzerinde downgrade edildiğine dair birtakım işlemler gerçekleşir ve yeni bilet düzenlenir. Ödemiş olduğu ücret ile yeni biletin ücreti arasındaki bilet fark fiyatı hesaplanarak yolcuya iadesi gerçekleştirilir. İki bilet arasındaki bilet fark ücreti havayolu firmalarında değişiklik gösterebilir.

Upgrade Yolcular Belirlenirken Sıralama Ne Şekilde Gerçekleşir?

Alt sınıftan tek bir koltuğa 2 biletin kesilmesi durumunda, üst sınıfta boş koltuk bulunuyorsa, yolculardan birisi upgrade işlemine tabii tutulur. Upgrade edilecek yolcu belirlenirken birtakım sıralaması, kuralları ve koşulları vardır. Kurallar ve koşullar havayolu şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu sıralama ise genelde şu şekilde gerçekleşir:

  1. Özel kartlı yolcular.
  2. VIP yolcular.
  3. Uçak biletini en yüksek fiyattan almış olan yolcular.
  4. Diğer ücretli yolcular.
  5. Pass bilete sahip yolcular (Havayolu şirketlerinin görev dışı uçan personelleri).

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com