resmin alt tagı

Havacılıkta Neden Özel Kodlamalar Kullanılır?

331 Views

Birçok mesleğin kendine özgü mesleki jargonları vardır. Meslek çalışanları kendi aralarında bu dilde konuştuklarında birbirlerini anlayabiliyorken onları dinlerken yanlarında bulunan arkadaşları ve dostları maalesef onları anlamamaktadırlar. Bu sebeple havacılık alanına ilgi duyan insanlara vizyon kazandırılması adına biraz bunlara göz atalım.

Havacılık Alfabesinin kullanılma sebebi, telsiz üzerinde aktarılan mesajın net bir şekilde anlaşılabilmesidir. Bu alfabe havacılar için önemlidir çünkü mesajlarını ve telsiz çağrılarını Hava Trafik Kontrol cihazlarına (ATC) ve uçuş yaptıkları alanda ki diğer trafiğe aktarılmalarında yardımcı olur.

Havacılık Alfabesi Nerelerde Kullanılır?

İlk olarak uçuşunuzda denk geldiyseniz, yer hizmeti görevlileri çoğunlukla anlamadığınız kodlamalarla konuşmaktadırlar. Telsiz ve telefon gibi araçlarla sağlanan iletişimde bir anlaşılmamazlık olduğu durumlarda bunu önlemek için kodlamalar havacılık alfabesine uygun olarak yapılır. Bu kodlamalarda bir sorun yaşanmaması adına bir standarta gidilmiş ve bir havacılık alfabesi oluşturulmuş. Dünyanın neresine giderseniz gidin havalimanları ve havacılık sektörünü ilgilendiren her yerde aynı kodlamalar kullanılmaktadır. Havacılık uluslararası bir sektör olduğu için, kullanılan dil İngilizcedir. İngilizce dil seviyeniz yeterli olmasa dahi -ki iyi bir pozisyonda çalışmak istiyorsanız iyi olması şarttır.- söz konusu kodlamaları ezberlemek ve kullanmak zorunluluğunuz bulunmaktadır.

Havacılık Kodlaması Nasıl Yapılır?

Havacılık alfabesi birçok kısaltma ve kodlamadan oluşur. Örneğin tüm havalimanlarının üçlü ve dörtlü kodu vardır. Tıpkı hava yollarının da üçlü ve ikili kodları olduğu gibi. Örnek verecek olursak çoğumuz THY ve TK’yı biliriz. Bunlar Türk Hava Yolları’nın ikili ve üçlü kodlarıdır. Havalimanlarında da IST, ADB, SAW örneklerinde olduğu gibi üçlü kodları vardır. Havalimanlarının kodlaması bulunduğu şehire göre yapılabilirken aynı zamanda havalimanı ismine göre de yapılabilir. Örneğin ADB İzmir’in üçlü kodudur ancak açılımı Adnan Menderes Havalimanı’dır. Bununla birlikte havalimanlarının uçuş planlarında hava durumu raporlarında kullanılan dörtlü kodları da mevcuttur. Üçlü kodlamalar ticari faaliyetlerde kullanılırken, dörtlü kodların kullanım alanları teknik faaliyetlerdir (LTAF, LTFJ gibi). Havalimanlarının kodlamaları olduğu gibi uçaklarında kendilerine ait tescillini belirten ve diğerlerinden ayıran kuyruk isimleri vardır. Uçağın burun kısmında yazan isimlerle karıştırmayalım, resmi uçaklar tescili arka kısmında bulunan ve registration (kuyruk ismi) diye adlandırılan kısımdır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com