Avcı uçakları ya da savaş uçaklarının hedef vurmak, uçakları etkisiz hale getirmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçları bulunmaktadır. Genellikle küçük, hızlı, hafif ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Bu uçaklar gelişen teknoloji şartlarına göre iyileştirilerek nesillere göre sınıflandırılmaya başlanmışlardır.
Avcı Uçağı Nesilleri ve Genel Özellikleri
- Nesil Savaş Uçakları (1940-1950’ler) : Turbojet motor, ses altı hız, genellikle radar yok. Örnek olarak Messerschmitt Me 262 Schwalbe, Heinkel He 162 Salamander.
- Nesil Savaş Uçakları (1950-1960’lar) : Yüksek hız, güdümlü füze ve radar kullanabilme. Örnek olarak North American F-100 Super Sabre, Convair F-102 Delta Dagger.
- Nesil Savaş Uçakları (1960-1970’ler) : Ses üstü hız, gelişmiş silah sistemleri ve motorlar. Örnek olarak McDonnell Douglas F-4 Phantom, Northrop F-5 Tiger.
- Nesil Savaş Uçakları (1970-1990’lar) : Dijital aviyonikler, uçuş kontrol sistemi, yükseltilmiş manevra kabiliyeti ve gelişmiş silah sistemleri. Örnek olarak McDonnell Douglas F-15 Eagle, Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon.
- Nesil Savaş Uçakları (1990-2000’ler) : Aviyonikler ve sınırlı gizlenebilirlik. Örnek olarak Dassault Rafale, Boeing F-15E Strike Eagle.
- Nesil Savaş Uçakları (2005-Günümüz) : Gelişmiş radar ve ses üstü hızlarda uçuş, gelişmiş aviyonik sistemler, ileri düzey gizlenebilirlik. Örnek olarak Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Günümüzün Avcı Uçakları
Günümüzde kullanılan ve geliştirilmeye devam eden uçaklar gelişmiş aviyonik sistemlere, ses üstü hızlarda ardyanmasız seyire, ileri düzey gizlenebilirliğe ve gelişmiş radar sistemlerine sahiptirler. Yeni nesil uçakların daha hassas sensörleri, gelişmiş aerodinamik yapıları ve gelişen elektronik sistemleri sayesinde tespit edilmeleri daha zor hale gelmiştir.
5. Nesil Savaş Uçaklarının Genel Özellikleri
- Daha gelişmiş manevra kabiliyeti
- Ses hızının üzerinde seyir
- Düşük termal iz ve radar görünürlüğü
- Geliştirilmiş radar, bütünleşik görev sistemleri, sensörlerle desteklenen durumsal farkındalık
- Geliştirmeye açık sistemler
5. Nesil Savaş Uçaklarının Kullanım Alanları
- Hava-kara ve hava-hava vuruş, varyantları ile hava-deniz de görev alabilirler
- Hava savunma ve taarruz görevleri
- İstihbarat ve keşif
- Elektronik saldırı
5. Nesil Savaş Uçakları
- Lockheed Martin F-22 Raptor
- Lockheed Martin F-35 Lightning II
- Sukhoi Su-57
- Chengdu J-20
- Shenyang J-31
- Mitsubishi X-2 Shinshin