resmin alt tagı

Ground Power Unit Ne İşe Yarar?

758 Views

Uçakların çoğu 2 veya 4 motorlu araçlardır. Bu motorların ürettiği itki kuvveti ile havada tutunabilmeyi sağlarlar. Peki uçak motorları da araba motorları gibi direkt düğmeye basıldığında açılır mı yoksa dışardan ek bir güce ihtiyaç duyarlar mı? Hadi bu soruyu hep beraber cevaplayalım.

Uçak Motorları Nasıl Çalışmaya Başlar?

Uçak motorlarının çalışmaya başlayabilmesi için itki üreten motorlar dışında bir de uçağın diğer bir motoru olarak adlandırılabilen APU yani Auxiliary Power Unit görev almaktadır. APU’nun üretmiş olduğu basınçlı hava ile birlikte uçağın ilk hareketi yapması sağlanır. Yani sırasıyla APU çalıştırılır, APU sayesinde motorlar aldığı hava ile birlikte çalışmaya başlar ve ilk hareketini yapar, gerekli devinim sağlandıktan sonra ise motorlara yakıt verilerek ateşleme sağlanır ve motorlar tam olarak çalışmaya başlatılır.

Her Uçakta APU Bulunur Mu?

Her uçakta APU çalışma zorunluluğu yoktur. APU’nun çalışmaması durumunda gidilecek hava meydanındaki yer destek ekipmanları kontrol edilir. Bu ekipmanlar, İngilizcesi Ground Power Equipment olarak da adlandırılan bu ekipmanlar GPU ve ASU’dur. Bu sistemler APU’nun sağladığı güç kaynağını sağlar ve uçağın ilk hareketini yapmasında yardımcı olurlar. GPU ve ASU kullanımı için kaptan pilotun izni gerekmektedir.

GPU ve ASU Nedir?

GPU (Ground Power Unit), uçak sistemleri için gerekli olan elektrik enerjisini sağlar. ASU (Air Start Unit) ise motorların çalıştırılması için gerekli olan basınçlı havayı sağlar.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com