Genel olarak iniş takımları olarak tanınan ana iniş takımı dikmesi ve burun dikmesi uçağın yerde hareket etmesini sağlayan elemanlardır. Burun dikmesi uçağın yerde dengede durması ve istenilen yönde hareket ettirilebilmesini sağlayan kısımdır.
Takozlama Neden Yapılır?
Uçakların hangarlarda ya da park halinde takozlanması gerekmektedir. Takozların amacı rüzgârda ya da eğimli alanlarda uçağın hareket etmesini önlemektir. Takozlanmayan bir uçak park halinde iken kuvvetli bir rüzgâr ile dönebilir veya ileri geri hareket edebilir.
Takozlama Nasıl Yapılır?
Uçak tamamen durduktan sonra ön dikmenin aksına paralel, tekerleğin önüne ve arkasına hafif temas edecek şekilde ve ana iniş takımlarının aksına paralel, lastiklerin dış kısmının önüne ve arkasına 2-3 cm boşluk bırakılarak yerleştirilir. Takozlar uçak imalatçısının ve hava yolu firmasının prosedürlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı hava şartlarında emniyet için ek takoz konulması gerekebilmektedir. Normal hava şartlarında büyük gövdeli uçaklarda ön dikmelere 4 takoz, ana iniş takımlarına 2 takoz konmaktadır. Diğer uçaklarda ise ön dikmelere ve ana iniş takımlarına 2 takoz yerleştirilir. Şiddetli rüzgârlı hava şartlarında rüzgâr hızının 45 km/h üzerinde olması durumunda ön takımlarda değişme olmaz, sağ ve sol ana iniş takımlarına ikişer takoz daha eklenir.Takozlar Nasıl Olmalıdır?
- Dikkat çekici renkte ve işaretlemelere sahip
- 45 derece açılı ve üç köşeli
- Uygun sürtünme katsayısına sahip ve sert malzemeden üretilmiş
- Önüne konulacak tekerleğin enini kaplayacak uzunlukta
- Yüksekliği tekerleğin büyüklüğü ve lastik tipiyle uyumlu