resmin alt tagı

Uçaklar Daha Sıcak Havalarda Daha Hızlı Uçar Mı?

459 Views

Uçakların hızları farklı durumlarla değişebilir, bunlardan biri sıcaklıktır. Peki, gerçekten uçaklar sıcak havalarda daha hızlı mı uçarlar?

Uçuş Hızlarında Sıcak Hava Etkisi

Aşırı sıcak havalarda uçakları yerden kaldırmak bazen daha zordur. Ancak sorun sıcaklığın kendisi veya nem değildir. Yolumuza çıkabilecek hava yoğunluğudur. Sıcaklarda hava incelir. İnce hava, uçakların güvenli bir şekilde kaldırılmasını ve inişini zorlaştırır. Bu özellikle daha küçük uçaklar için geçerlidir. Uçaklar, havanın kanatları altındaki havanın hareketinden kaynaklanan ve yukarı doğru iten kaldırma kuvvetiyle kalkar ve havada kalır.

Aşırı Sıcak Havada İniş-Kalkış

Pilotlar aşırı sıcakta havalanmaya çalıştıklarında uçaklar bazen pist bitmeden havalanamaz. Havalanabilmesi için hızlanacak daha uzun pistlere ihtiyaç duyarlar aynı sebeple pilotlar hava çok ince ve sıcak olduğunda inmeye çalıştıklarında pistten de çıkabilirler.

Hava ısındıkça genişler ve uçak kanatlarının altında daha az molekül olur bu nedenle kaldırma kuvveti yeterli itiş gücünü sağlayamaz. Daha az kaldırma kuvveti ile her şeyden daha fazlasına ihtiyacınız vardır.

Sıcak Hava Uçuş İçin Neler Yapılır?

  • Kalkış için daha fazla itiş gücüne ihtiyaç olur.
  • Kalkış için daha fazla mesafe (pist) gerekir.
  • İnmek için daha fazla mesafe (pist) gerekir.
  • İnmek için daha fazla hıza ihtiyaç olur.
  • Uçaklar daha fazla güç yaratmalı ve daha büyük kanatlara sahip olmalıdır.

Hava Yolları Şirketlerinin Sıcak Hava Uçuş Önlemleri

  • Dubai Uluslararası Havalimanı ve diğer Körfez havalimanlarında, birçok uçuş gece geç saatlerde veya daha soğuk olduğundan sabahın erken saatlerinde varır. Körfez hava yolları da genellikle yüksek ısıdan etkilenmeyen daha büyük uçaklar kullanır.
  • Phoenix, Arizona’da hava yolları hala daha kısa yolculuklar için küçük jetler kullanıyor.
  • Daha az koltuk satarak uçağın ağırlığını azaltmaktır. Son Phoenix sıcak dalgası sırasında American Airlines’ın yaptığı buydu.
  • Havayolları, bir uçağın yakıt seviyesini düşürerek de ağırlığı azaltabilir. Daha sonra uçak, yakıt ikmali yapmak ve tekrar kalkmak için daha serin bir yerde durabilir.
  • Yoğunluk yüksekliği ana sorun, ancak sıcak havalarda uçmanın getirdiği başka riskler de var. MIT’de havacılık profesörü olan RJ Hansman, uçağın parçalarının çok yumuşak hale gelebileceğini ve hatta eriyebileceğini söylüyor.
  • Ve pilot Patrick Smith, uçağın frenlerinin ve makinelerinin aşırı ısınabileceğini söylüyor. Bu noktada, “işler bozulmaya başlar” demiştir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com