Follow me araçları havalimanı apronunda hizmet veren sarı renkli araçlardır. Uçak ve araçları yönlendiren bu özel donanımlı araçlar pist-apron-taksi sahalarında görev yapmaktadır. Meydanı bilmeyen veya kartlara sahip olmayan birçok pilot bu hizmete ihtiyaç duymaktadır. Havalimanına yeni gelen uçağa yolu göstermek amacıyla hizmet veren bu araçlar farklı marka ve fiyatlarda olmaktadır. Havalimanı Follow Me Araçları Nasıl Belirlenir?
Spesifik bir kıstas olmamakla birlikte follow me araçları havalimanı işletmesinin anlaşmış olduğu otomobil üreticisine ait araçlar özel donanımlarla revize edilerek kullanılmaktadır. Farklı model ve markalarda olabilen bu araçlar değişik fiyatlarda karşımıza çıkmaktadır.
Dikkat çekici olması için sarı renklere boyanan follow me araçlarından hiçbiri İtalya’nın Bologna havalimanında görev yapan Lamborghini Huracan kadar göz alıcı değil. Hem yolcular hem de uçuş ekibinin ilgisini çeken bu arabalar dünyanın en pahalı ve hızlı araçları arasında yer almaktadır. Havalimanlarında nadir de olsa milyonluk araçlar kullanılabilindiği gibi çoklukla sıradan araçlar kullanılmaktadır. Sadece İtalya’da değil ülkemizde kısa süreyle olsa da benzer bir örneği görülmüştü. İstanbul Havalimanı’nda dünyada en çok satan hibrit otomobillerden biri olan BMW İ8 kısa süreyle hizmet vermişti. Türkiye’de satış fiyatı bir milyon 177 bin liradan başlayan bu lüks araçlar özel donanımıyla herkes tarafından büyük ilgi toplamıştı. BMW İ8 dışında BMW İ3 ve Dacia Duster follow me araçları olarak kullanılmaktadır.
Çevre Dostu Elektrikli Araçlar
İstanbul Havalimanı’nda elektrikli araçlara öncelik verilmesi konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Yerli üretim olan TOGG elektrikli araçları 2022 yılında seri üretime geçmesinin ardından, Karbonsuz Havalimanı Projesi kapsamında, İstanbul Havalimanı’nda kullanılması bekleniyor.