resmin alt tagı

Kokpitteki Gösterge ve Sayaçların Görevleri

1 View

Uçuş göstergeleri, uçakların paneli üzerinde yer alı. İstikamet, yatış, yunuslama, kayış, hız ve yükseklik gibi uçağın yaptığı hareketler hakkında bilgi veren saatlerdir. Bu göstergeler vakum, pito-statik, cayroskobik ve manyetik esaslar durumuna bakarak harekete geçirilirler. Bir Uçakta Mevcut Olan Uçuş Göstergeleri

  1. Altimetre: irtifayı ölçerken kullanılan bir cihaz türüdür. Yüksekliği metre ya da feet şeklinde gösterir.
  2. Hız göstergesi: hız saati olarak da bilinmektedir. Statik hava basıncı ile pilot basıncı arasındaki farkı ölçen bir basınç göstergesidir. Kalkış için gereken sürate ulaşıldığını gösterir. Pilotun stall süratinin üstünde olduğunu gösterir. Gaz ayarlarına yardımcı olur.
  3. Varyometre: hava aracının 1 dakikadaki dikey hızını gösterir. Uçaklarda 2 adet bulunmakta olup pilotların gösterge panellerindedir.
  4. Jiroskop: Gyroscope adı da verilen bu gösterge sayesinde uçağın yönü ve konumu bulunur. Uçağın içerisinde bulunan bazı aletlerle beraber çalışırlar.
  5. Standby Horizon: diğer adıyla Suni Ufuk adı verilen bu gösterge ise ufuk çizgisini temsil eden çizgiler sayesinde uçağın konumu fark etmeksizin gerçek ufuk çizgisine paralel olarak kalmaya devam eder.
  6. Attitude Director Indicator: Konum Yön Göstergesi adı da verilen bu gösterge jiroskoptan aldığı bilgiler neticesinde süzülüş açısını, uçağın dönüş ve yatışını gösteren bir göstergedir.
  7. Directional Gyro: Yön Göstergesi adı da verilen bu gösterge uçağın derece olarak yönünü bildirir. Uçakta iki adet bulunup genellikle aviyonik kompartımanında bulunmaktadırlar.
  8. Horizontal Stuation Indicator: Yatay Durum Göstergesi adı da verilen bu gösterge yön, radyo yolu ve süzülme açısını gösteren göstergedir. Pilotlar bu göstergeler sayesinde gelinen ve gidilen rotaları görür ve uçağın pozisyonunu tespit edebilir.
  9. Vertical Gyro: Durum Jiroskopu adı da verilen bu göstergeler pitch ve roll kumandalarını hissedip sinkrolar vasıtası ile oto pilot ve radar sistemine bilgi verir.

Dolayısıyla genel olarak kokpit içerisinde bulunan göstergelerin görevleri bu şekildedir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com