resmin alt tagı

APU Nasıl Çalışır?

1 View

APU (Auxiliary Power Unit), Türkçe karşılığıyla Yardımcı Güç Ünitesi, uçaklarda bulunan bir turboşaft motordur. Bazı uçaklarda farklılık gösterirken, genelde kuyruk kısmında bulunmaktadır. Uçağın ana güç kaynağının devre dışı kalması durumunda uçağa gücü APU sağlamaktadır.

Eski yolcu uçaklarında APU 10.000 feet üzerinde iken çalışamazdı fakat günümüzün yeni teknolojileri sayesinde yüksek irtifalarda da çalışan APU’lar üretilmiştir. APU’nun Görevleri Nelerdir?

APU’ların genel olarak 3 görevinden bahsedilebilir. Bunlar;

  • Uçağa elektrik gücü sağlar.
  • İklimlendirme için gerekli havayı sağlar.
  • Uçağın ilk hareketini yapması için güç sağlar.

Uçak havadayken uçağa gerekli gücü sağlayan yapılar uçak motorlarıdır. Fakat yerde motorlar çalışır durumda değilken uçak gerekli gücü APU’dan alır.

Eğer uçak seyir halindeyken motor arızası yaşarsa belirli bir seviyeye kadar APU bu işlevi yerine getirebilir. Ayrıca kabin için havalandırma da APU sayesinde yapılır.

APU Her Zaman Faydalı Mıdır?

APU’ların uçakta birçok yararlı işlevi olmasına karşın, birkaç dezavantajından söz etmek de mümkündür.

APU ortalama 300 kg ağırlığındadır. Sınırlı taşıma kapasitesine sahip uçaklar için büyük bir yük olurken aynı zamanda ağırlığı dolayısıyla uçağın daha fazla yakıt harcamasına sebep olabilir.

Ayrıca APU’lar büyük gövdeleriyle uçağın kargo bölümünde yer işgal ederler. Havayolu işletmelerinin kargo taşıma kapasitesini sınırladığı için de şirketler açısından maliyeti artıran bir durumdadır. Her Uçakta APU Yeri Aynı Mıdır?

APU’lar genel olarak kuyruk kısmında bulunurlar fakat her uçakta böyle bir durumdan söz etmek doğru değildir.

APU’lar uçağa 3 farklı şekilde yerleştirilebilmektedir.

  • Kuyruk Konisine
  • Ana İniş Takım Yuvalarına
  • Boylam Eksenine Dik şekilde yerleştirilebilir.

Uçağa sağladığı faydaların yanı sıra her uçakta APU çalışmak zorunda değildir. Uçağın yerde ihtiyaç duyduğu gücü karşılamak adına uçağın gideceği destinasyonlarda GPU uygunluğu kontrol edilmelidir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com