Uçak Bakım Teknisyenleri; hava aracı gövde yapılarının, motorların, elektronik ve aviyonik sistemlerin muayenesini (kontrolünü), bakımını ve onarımını gerçekleştirir. Sorumluluk sahibi olmak bu mesleğin ilk koşuludur. Teknisyenlere yüzlerce insan hayatı emanet edilirken bunun yanı sıra karmaşık sistemlere sahip mühendislik harikası uçakların da daimi iyi çalışmasını sağlaması istenir. Uçak üzerinde birçok kullanılan alet ve araç nedeniyle iyi bir el becerisine sahip olmalı beklenir. Özellikle zaman baskısı altında işler yapıldığı için soğukkanlı olmak iş emniyeti için hayatidir. Uçak bakım teknisyeni SHY-66lisansı, kişinin yetkilendirildiği uçak üzerinde bakım ve arıza giderme işlemleri için onaylayıcı personel yetkisini içeren resmi belgedir. Peki, lisans sahibi olabilmek için ne yapmaları gereklidir?
Lisans Kategorileri Nelerdir?
Uçak teknisyenleri sahip oldukları lisans ve tecrübeye göre A “Hat bakım mekanik teknisyeni”, B1 “Hava aracı bakım teknisyeni (Mekanik)”, B2 “Hava aracı bakım teknisyeni (Aviyonik)” ve C “Hava aracı üs bakım mühendisi veya teknisyeni” olarak ayrılır. Alt kategorileri ise A1 “Türbin motorlu uçaklar”, A2 “Piston motorlu uçaklar”, A3 “Türbin motorlu helikopterler”, A4 “Piston motorlu helikopterler”, B1.1 “Türbin motorlu uçaklar”, B1.2 “Piston motorlu uçaklar”, B1.3 “Türbin motorlu helikopterler” ve B1.4 “Piston motorlu helikopterler” olarak belirlenmiştir.
SHY-66 Lisans Sahibi Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Tecrübesiz, bilgi birikimsiz biri lisans alabilmesi üç yol bulunur.
1.Yol
Öncelikle kişi SHY-147 onaylı bir temel eğitim kuruluşunda teorik ve pratik eğitim almalıdır. Teorik eğitimi sırasında kategoriye özgü modül sınavlarını başarı ile geçtikten sonra pratik eğitime tabi tutulur. Pratik eğitim verilen ortam, sadece eğitim için tasarlanmış atölye, hangardan oluşan yerler olmalıdır. Teorik ve pratik eğitim sonunda COR ” Certificate Of Recognition” adlı belgeyi almaya hak kazanır. Pratik eğitimdeki ana amaç temel el becerisi kazandırabilmek ve emniyetli, kalite prosedürlerine uygun çalışma prensibi edindirebilmektir. Tecrübe kazanabilmek için SHY-145 onaylı bir kurumda çalışılmalıdır. SHY-147 onaylı bir kurumdan alınan eğitim sonrasında 2 yıl çalışıp kazanılan deneyimi kişi logbook’una kaydeder. COR ve Logbook kaydı ile SHY-66 lisansını alabilir.
2.Yol
SHY-147 onayı olmayan bir kuruluşta temel eğitime benzeyen elektrik mühendisliği, makine mühendisliği benzeri teknik içerikli eğitim alan kişi de lisans alabilir. Tüm modül sınavlarından geçmeli ve SHY-145 onaylı kuruluşta 3 yıl çalışıp kazanılan deneyimi logbook’una kaydetmelidir. Modül sınav sonuç belgesi ve Logbook kaydı ile SHY-66lisansını alabilir.
3.Yol
Kişi eğer temel eğitim almadan lisans almak isterse tüm modül sınavlarından geçmeli ve SHY-145 onaylı kuruluşta 5 yıl çalışıp kazanılan deneyimi logbook’una kaydeder. Modül sınav sonuç belgesi ve Logbook kaydı ile SHY-66lisansını alabilir.