resmin alt tagı

Suya İniş Prosedürü Nasıl İşler?

584 Views

Yolcu uçakları pist yardımıyla kalkış ve iniş yaparlar. Herhangi bir acil durum olmadığı durumlarda, daha önceden belirlenmiş rotalarını takip ederek piste iniş yaparlar. Fakat bilinenin aksine deniz uçakları da kendi pistlerine (su üstünde belirlenmiş alan) iniş yaparlar.

Peki Ya Deniz Uçakları?

Deniz uçakları suyu bir pist olarak kullanırlar ve su yardımıyla kalkış-iniş yaparlar. Yapılacak herhangi bir acil iniş (iç sulara ya da Boğaz’a) kaptan pilotun sorumluluğundadır. Halka açık yüzme alanlarından minimum 500 metre uzağa iniş yapılır. İniş yapılmadan önce uçuş emniyet ve güvenliğini sağlamak amacıyla planlanan iniş yeri üzerinde keşif turu yapılır. İniş ve kalkış için İstanbul ve Çanakkale Boğazı, gibi Türkiye genelindeki yoğun sular ve demirleme yerleri kullanılamaz.

Acil Durumda Suya İnilir Mi?

Gerekli prosedürler uygulandığı ve gerekli şartlar sağlandığı zaman evet suya acil iniş yapılabilir. Uçuş sırasında bazı sebeplerden dolayı her şey yolunda gitmeyebilir bu yüzden acil iniş yapmaya karar verilir. Uçaklar suya iniş için tasarlanmıştır ve olası suya acil inişte en iyi reaksiyonu verirler. Geçmişte birçok başarılı/başarısız suya acil iniş olayı gerçekleşmiştir.

Acil İniş Sırasında Yolcular Ne Yapmalıdır?

Öncellikle yolcular kemerlerini sıkıca bağlamalı ve kabin ekibi tarafından yapılan uyarıları dikkatlice dinlemeli ve uygulamalıdır. Can yeleklerini giymeli fakat şişirmemelidirler. Gerekirse ‘’brace’’ (çarpma) pozisyonu almalıdırlar çünkü bu pozisyon çarpma sonrası hasarı en aza indirger. İniş sonrasında yolcular el bagajlarını almadan hızlı bir şekilde uçağı tahliye etmelidirler. Slide’lar patladığında can yeleklerini yandaki pim yardımıyla şişirip slide yardımıyla suya inmelidirler. Sonuç olarak, acil durum sırasında suya inişin birçok tekniği vardır. Bu olay için gerek pilotlar gerekse kabin memurları sıkı eğitimler alarak birebir senaryoları eğitim esnasında yaşarlar. Özellikle kabin ekibi yolcuların emniyetli bir şekilde tahliyesinden sorumludur.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com