resmin alt tagı

Yolcular Uçağa Neden Sol Taraftan Biner ve İner?

485 Views

Çok eski olmayan tarihiyle havacılık henüz oluşum aşamasındayken ihtiyaç duyulan ve kavramları karşılamak için havacılıktan çok daha eski bir tarihe sahip olan denizcilikten faydalanmıştır. Örneğin kaptan, navigasyon (seyrüsefer), galley (gemi mutfağı)bunlardan sadece birkaçıdır. Uçağa sol kapıdan alınan yolcuların geçmişi de aynı şekilde denizciliğe dayanmaktadır.

Havacılık ve Denizcilik

Eski zamanlarda teknelerin dümen küreği sağ tarafta bulunurdu. Dümen küreğinin tekne ile iskele arasına sıkışmasını istemeyen tekneler ise soldan yanaşırdı. Dolayısıyla da yolcu ve mürettebatın tekneye girişi de soldan oluyordu. Uzun süre boyunca bu o kadar kanıksandı ki gemi dümeninin arka tarafta merkeze alınmasından sonra bile gemiler iskeleye sol taraftan yanaştı. Denizcilikten etkilenen havacılık da uygulamayı devam ettirdi. Eski tarihte, henüz yolcu köprüleri kullanılmazken, pilotlar uçağı terminale paralel bir şekilde park ederdi ve yolcu binişi böyle sağlanırdı. Ayrıca sol tarafta oturan kaptan pilotun uçağı park etmesi içindaha rahat bir görüş açısı elde ediyordu. Bu yüzden de soldan park edilen uçağa yolcular soldan alınıyordu. Bu uygulamanın havacılıkta kalıcı hale gelmesi 1959 yılındadır. Bu tarihte ilk kez ABD’de havalimanlarında kullanılan yolcu köprüleri, uçağın sol park haline göre tasarlanıp yapılmıştı. Yolcuların iniş ve binişi için gene sol iskele esas alındı. O aşamadan sonra yapılan gerek uçaklara gerekse yükleme-boşaltma işlemlerine dair tüm yönetmelik ve talimatlar da buna göre hazırlandı ve böylece artık günümüzde değiştirilmesi mümkün olmayan bir hal aldı.

Uçağın Sağ Tarafı

Uçağın sağ tarafı ise ‘servis tarafı’ olarak kullanılmaktadır. Kargo, akaryakıt, ikram gibi hizmetleruçağın sağ tarafındaki kapılardan gerçekleştiriliyor. Ayrıca özel bakıma ihtiyaç duyan, tekerlekli sandalyeyle veya sedyeyle uçağa binecek yolcular da sağ kapıdan uçağa alınmaktadır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com