resmin alt tagı

Uçuşta Kullanımı Yasak Olan Cihazların Yasak Sebepleri Nelerdir?

401 Views

Uçuşta kullanılan cihazların yasaklanma sebebinden önce hangi cihazların ne zaman yasak olduğuna bakalım. Havacılıkta neredeyse her şeyi kategorilere ayırdığımız gibi, cihazların kullanımıyla ilgili de bir kategori bulunmaktadır ve şu şekildedir:

  • Uçuş boyunca yasak olmayan elektronik cihazlar:

İşitme ve kalp cihazları, güneş enerjisi ile çalışan aletler, pilli gereçler.

  • Uçak kalkmadan ve indikten sonra kemer ışıkları söndükten sonra kullanımına izin verilenler.

Cep telefonları. (Hayatımızın olmazsa olmazı.)

  • Uçuş devam ederken kullanılabilen cihazlar:

Video kameralar ve kayıt cihazları, fotoğraf makineleri, elektronik oyuncaklar, MP3 kulaklıkla kullanılan müzik çalarlar, laptoplar, tabletler.

  • Uçuşta kullanımı kesin olarak yasak olan cihazlar:

Cep telefonları, telsizler, uzaktan kumandalı oyuncaklar, kulaklığı olmayan cep radyoları, küçük televizyonlar ve bluetooth alıcıları. Bu cihazlardan en çok sorgulananı tabii ki cep telefonları. Neden kapalı olmak zorunda? Neden uçak modunda olmalı? Açık kalsa sadece müzik dinlesem olur mu? Vb. benzer birçok soru… Hepsinin cevabıysa hayır kullanamazsınız hanımefendi/ beyefendi. Evet, şu zamana kadar hiçbir uçak yolcuların telefonu açık diye düşmedi ya da kaza yapmadı ancak bu telefonun sinyal gönderdiğini ve özellikle iniş kalkışta pilotun kuleyle olan görüşmelerini zora soktuğu gerçeğini değiştirmez. Tabii ki çok etkili bir durum değil iletişim yine de sağlanır ancak neden kendini ve o kadar insanı riske atasın ki? Gelişen teknolojiyle birçok firma uçaklarına uçak içi baz istasyonu kurabiliyor. FAA 2012 yılında uçak içi istasyon kurmuş uçakların içinde cep telefonu kullanımının bir sorun olmayacağını bildirdi ancak yine de son kararı havayolu şirketlerine bıraktı. Ayrıca teknoloji sinyal kesintilerini engellese de uçakta telefonla konuşmak hala yasak durumda. Sebebi ise 1000 feet üstüne çıkıldığında telefon artık birçok baz istasyonuna ulaşabileceği için sinyali daha güçlü olacaktır ve hiçbir pilotta bunun bir sorun yaratmasını istemez. Ve tabii ki lüks bir taşıt olan uçaklardaki elit ortamın yüksek sesli bir telefon görüşmesiyle bozulmasını hangi havayolu firması ister ki? Sebep ne olursa olsun özellikle cep telefonları, laptoplar, tabletler güçlü sinyaller yayarlar ve kokpit içindeki görüşmeleri sekteye uğratabilirler. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için elektronik aletlerimizi kapatalım ya da uçak moduna alalım.

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com