Ülkemizde ve dünyada bilinen bir gerçek vardır; Uçak kazalarının %90’nı uçakların iniş-kalkış yaptığı sırada gerçekleşir. Uçuş sırasında ortaya çıkan çoğu problemde en çok sorun iniş esnasında olur. Havada seyir halindeyken kontrol daha kolaydır ancak iniş-kalkış zaten pilotlar için zorken problemli bir şekilde iniş yapmak çok daha zor ve tehlikelidir. Aynı durum kalkış için de geçerlidir. Uçak bazen yanlış hesaplamalardan dolayı ya da bir anda ortaya çıkan bir sorundan dolayı daha kalkışını tamamlayamadan yüksek hızdayken ani bir şekilde durmak zorunda kalabilir ya da tekerleri zarar görebilir. Bu ve bunun gibi durumlarda sizin ve çevrenizdeki insanların can güvenliği için emniyet kemeri uçağın en önemli parçası haline gelir. Bu yüzden uçuş görevlileri iniş ve kalkış sırasında yolcuları kemerlerini takmaları ve çıkarmamaları konusunda birden fazla kere uyarırlar ve bu yüzden emniyet kemeri takmak ulusal ve uluslararası havacılık otoriteleri tarafından zorunlu hale getirilmiştir.
Uçak İçi Emniyet Kemeri Gerçekten Hayat Kurtarır mı?
Arabadaki emniyet kemerinden farklı olarak dizayn edilmiş iki noktalı uçak içi emniyet kemerleri birçok hafif ve ağır kazalarda sizi ağır yaralanmalardan ya da ölümden kurtarabilir. Emniyet kemeri birçok uçuşta denk gelinen türbülanslarda sizin sağa sola savrulmanızı ya da daha şiddetli sakatlanmalar yaşamanızı engeller. Bazen uçuşlarda pilotlara daha önceden bildirilemeyen hafif türbülanslardan sonra bir anda ortaya çıkan şiddetli türbülanslar olabilir. Bu türbülanslarda emniyet kemeri takıp gevşetmiş kişilerin bile hafif yaralanmalar yaşadığı gözlemlenmiştir. Geçmişte havada gerçekleşmiş birçok kaza da emniyet kemerinin ne kadar hayati önem taşıdığı mercilerce kaydedilmiştir. Mesela bir filme uyarlanan, Aloha Airlines firmasının başına gelen 28 Nisan 1988 tarihinde gerçekleşen korkunç kaza. Boeing marka bir uçağın tavanının bir bölümünde ki metal yırtılmıştır. Kaza da sadece ayakta olan bir uçuş görevlisi hayatını kaybetmiştir, geri kalan yolcular sağ salim iniş yapmıştır. Sizce bu bir şans mıydı yoksa emniyet kemerinin kurtarıcılığı mıydı?
Yukarda belirttiğim gibi kazaların %90’ı iniş-kalkışta olur. Hatta en ölümcül ve en fazla can kaybının olduğu uçak kazaları da iniş-kalkışta gerçekleşir. Herkesin beynine işlenmiş en çok ölümün gerçekleştiği ‘Tenerife Faciası’ olarak anılan kaza gibi… Bu olayda da görüldüğü gibi uçak iniş yaptıktan sonra pistten ayrılırken bile bir kazayla burun buruna gelebilirsiniz ya da kalkış anında hiç kimsenin aklının ucundan geçmeyecek bir facia yaşayabilirsiniz. Bu gibi kaza olan veya olmayan durumlarda bile yaralanmalar, ölümler yaşayabilirsiniz. Bunların hiçbirini yaşamasanız bile emniyet kemerini takmadığınız için parayla cezalandırılıp, pilot tarafından uçaktan atılabilirsiniz. Bunların hiçbirini yaşamamak için siz en iyisi emniyet kemerinizin iniş-kalkışta takılı ve sıkı olduğundan emin olun ve mümkünse uçuş boyunca da emniyet kemeriniz takılı kalsın.