resmin alt tagı

G-Kuvvet Nedir? Savaş Uçağı Pilotları G Kıyafeti Giymeden Uçabilirler Mi?

957 Views

Günlük hayatta çaycıların çay tepsilerini bardakların hiçbirini düşürmeden çevirdiğini görürüz. Aniden hızlanan arabanın bizi geriye doğru yatırdığı da olur. Lunaparkta hızlı tren de ve çarpışan arabalarda da bizi geriye iten bir kuvvet vardır.Tezgâhtan düşen kavanozun hızla yere düşer ve parçalanmasıyla sonuçlanır. Aslımda hepsinin altında aynı sebep vardır; g-kuvveti. İngilizcedeki ‘gravitational’ kelimesinden gelen g-kuvveti, bir kütleye belirli bir anda etki eden hızlanma anlamına gelmektedir. G-kuvveti akselerometre ile ölçülmektedir. G-kuvveti denilince aklımıza hemen pilotlar gelir fakat aslında bu kuvvet hayatımızın her yerinde bizimledir. Herhangi bir anda insanlara etki eden g-kuvveti 1 G’dir. Bizim bu etkiye maruz kalışımızın sebebi ise Dünya’nın yer çekimi ve dönüş hızıyla ilgilidir. İnsanların aklına ilk gelenlerin pilotlar olması ise onların bu kuvveti üst seviyelerde hissetmesidir.

Pozitif ve Negatif

Bir pilot ani bir manevra esnasında 9 G kadar bir kuvvete maruz kalmaktadır. Yani kendi ağırlığının tam 9 kat fazla hissediyor anlamına gelmektedir. Buna pozitif G denilmektedir. Normal eksenden yukarıdan aşağıya doğru hareket eder. Basıncın etkisiyle beyinden aşağıya doğru hareket eden kan, oksijen yetmezliği, görme kaybı ve ilerleyen zamanda ise bayılmalara sebep olur. Negatif G’de hareket pozitif G’nin aksine kan aşağıdan yukarıya doğru hareket etmeye başlar ve ağırlığınız azalır. Aşırı negatif G durumunda ise göz kapakları yukarıya doğru hareket eder ve bunun sonucunda ise görüşün kırmızılaşması durumu görülür. Bunların yanında bir de 0 G vardır. Bunun anlamı ise artık size yer çekimi etki etmiyor demektir.

G-Suit

Araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre bir insanın uzun süreli olarak maruz kalabileceği kuvvet 5 G’dir. Fakat etki fazla uzun sürerse ölüm kaçınılmaz olacaktır. 12 G’ye kadar kuvvete maruz kalan savaş pilotlarının bu kuvvetin etkisini azaltmak için giydikleri kıyafet beyinden aşağıya doğru akan kanı yavaşlatmak amaçlıdır. Savaş pilotlarının maruz kaldığı kuvvet oldukça fazla olduğu ve uzun süre maruz kalındığı için bu kıyafeti giymedikleri takdirde ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sıkıntılar doğurmaktadır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com