resmin alt tagı

Kabin İçindeki Havayı Temizleyen Sistem Nasıl Ve Neye Göre Çalışır?

749 Views

Dünya özellikle kıtalararası uçuşların yaygınlaşmaya başlamasıyla daha küçük bir yer haline gelmiştir. Uçak seyahatleri günümüzde en çok tercih edilen ulaşım yollarından biridir. Soluduğumuz havanın temiz olması sağlıklı bir uçuş için önemli etkenlerden biridir. Havanın dengelenmesi için uçaklarda çeşitli sistemler geliştirilmiştir. Uçak içerisindeki havanın tümü temiz hava değildir. Havanın bir parçası dışarıdan alınır. Diğer parçası ise içerde solunduktan sonra filtreler tarafından tekrar temizlenen havadan oluşur. Hava özel filtrelerden süzülür ve kabine verilir. Uçağın içerisinde çeşitli filtreler bulunur. Uçak dışından gelen hava, jet motorlarında kompresör kademeleri olarak bilinen kabin içine sürekli olarak emilir. Bu havanın yarısı sisteme çekilirken diğer yarısı ise dışarı atılır. Ardından uçağın içerisindeki havanın yüzde 50’si dışarıdan gelen temiz hava ile karışır. Hava basıncı, kabin basıncına eşit olana kadar sıkıştırılır.

HEPA Filtresi Nedir?

Havayı basınç altında tutmak havanın ısınmasına neden olur. Bu havaya ‘yüksek verimli partikül havası denir.

Filtreden Geçen Temiz Hava Nasıl Uçağın Kabinine Ulaşıyor?

Havanın eşitlenme işlemi tamamlandıktan sonra kabinin üst tarafında bulunan baş üstü bagaj bölümlerinin üzerinden temiz hava uçak içine yayılmaya başlar. Yolcunun başının üzerinde lambaların yanında havalandırma valfleri yer alıyor. Yolcular isteğe bağlı bunları açıp kapatabiliyor. Uçak içerisine verilen hava, tüm kabine yayıldıktan sonra alt kısımdan tekrar içeri girer ve yeniden temizlenmek üzere havalandırma sistemine geri döner.

Uçakta Soluduğumuz Hava Sağlıklı Mı?

Partikül havası, filtrelerden geçmeden önce soğutulur. Bu soğutma sistemi bakterilerin ve virüslerin, partiküllerden yaklaşık yüzde 99’unun filtrelerden yok olmasını sağlar. Partikül havası kabin havasıyla birleşerek solunmaya hazır halde olur. Uçak içindeki hava, HEPA filtresi ortalama 20 kez devridaim yapar. Bunun sonucunda uçakta, yeryüzündeki havadan daha temiz bir hava solunmuş olunur.

Kabinde Olan Temiz Hava Oranı Kaç Olması Lazımdır?

Sivil havacılık otoriteleri tarafından kabindeki temiz hava oranları belirlenmiştir. Yolcu uçakları üretilirken bu oranlar üzerinde titizlikle araştırılır. Avrupa Birleşik Havacılık Kurallarına göre uçakta dakikada yolcu başına 10 feet küp temiz hava olması gerekir. Havacılıkta bu ölçüye ‘cfm’ adı veriliyor. Uçağın uçuş irtifası arttıkça kabindeki temiz hava oranı da artması gerekiyor. Ayrıca her uçak için metreküpe düşen virüs veya yabancı madde oranları da sürekli olarak ölçülüyor. Havacılık otoritelerinin bu konuda sıkı kuralları vardır.

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com