resmin alt tagı

Motor Kapakları Kuşların Giremeyeceği Şekilde Neden Dizayn Edilmez?

524 Views

Uçakla seyahat ederken, olumsuz bir olay yaşanmasını hiçbir yolcu istemez. Fakat bazen kimsenin elinden gelemeyeceği durumlar yaşanabilmektedir. Uçağın motorlarına kuş çarpması durumu buna örnek olabilir. Peki, bu durum motorları nasıl etkiler? Ne tür önlemler alınmıştır?

Motorlar

Motorların icadı, havacılık tarihindeki en önemli noktalardan biridir. Uçağa itiş gücü sağlamak için mekanik güç üretmekte olan bir bileşendir. Uçak motorları genellikle gaz türbinli ya da pistonlu motorlardan oluşmaktadır.

Motorlara Kuş Çarpması

Kuş çarpması, uçuşların en riskli olan kalkış ve iniş safhalarında yaşanmaktadır. Motorlara kaçan her kuş, uçağın motorunu bozmamaktadır. Uçak motorları tasarlanırken kuş çarpması ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmakta ve testleri yapılmaktadır. Çarpan kuş, uçağın motorunu bozduğunda, bulunan durumdan mümkün olduğunca en az şekilde etkilenmesi ya da uçakta bulunan diğer sağlam motor ile havada kalarak güvenli bir iniş gerçekleştirmesi hedeflenmektedir. Kuş çarpması vakaları, kuşların göç etikleri döneme yani Temmuz-Ekim ayları arasına denk gelmektedir.

Kuş Çarpması İçin Alınan Tedbirler

Kuş çarpması olayını en aza indirgemek ve havalimanı ya da pistlerin yakınlarından uzaklaştırmak için kuşların barınabilecekleri her alan yok edilmektedir. Bunun yanında havalimanlarında kuşları kontrol etmek için görevlendirilen birimler ve kuşları uzaklaştırmak için sistemler bulunmaktadır. Bu sayede uçakların kuşlardan olumsuz şekilde etkilenmesinin önüne geçilmektedir.

Motor Kapakları Kuşların Giremeyeceği Şekilde Neden Dizayn Edilmez?

Çoğunlukla uçak motorlarının önüne neden tel kafes koyulmadığı düşüncesi akıllara gelmektedir. Ancak bu durumun gerçekleşmesi olanaksızdır. Nedenleri ise, ilk olarak motor içine alınan hava önünde bir engel olmadığı zaman emilim maksimum düzeyde gerçekleşir. Motorun önüne 1 mm çapında bir tel koyulduğu zaman akışta bozulma ve motor içine alınmakta olan havada türbülans meydana gelmektedir. Bu nedenle de motorun verimi düşmekte ve yakıt tüketimi artmaktadır. Havayolları da fazla yakıt ve zaman harcamak istememektedirler. Diğer nedeni ise, motorun önüne koyulacak olan telin belirli bir elastisitesi ve hafifliğinin olması gerekmektedir. Bunun için ise kompozit malzeme kullanılmalıdır. Fakat bu malzeme oldukça maliyetli olduğu için maliyeti artıracaktır.

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com