Kabin ekibi, ticari uçuş yapan uçaklarda uçuş emniyeti ve yolcuların konforundan soumludur. Ayrıca gerekli bilgileri onlara ileten, ihtiyaç duyulduğunda pilot ve yardımcı pilotların kokpit dışındaki talimatlarını yerine getiren görevlilere denir. Erkek kabin memurlarına host, kadın kabin memurlarına ise hostes denir. Havacılık kuruluşlarında belli kurallara göre seçilen kabin memurları, buna ek olarak SHGM tarafından belirlenmiş şartlara tabi tutulur.
Kabin Memurlarının Çalışma Alanı Neresidir?
Host ve hosteslerin görev alanı, kokpit kapısından başlayarak arka mutfak bölümüne kadar olan alanı kapsar. Kabin memurları, uçağın dış kısmından ya da kokpit içerisinden sorumlu değildir. Kokpit içinden pilot ve yardımcı pilot sorumludur.
Bir Uçakta En az Kaç Kabin Memuru Bulunur?
Uçakta bulunan kabin memuru sayısı uçak tipine göre 3-10 kişi arasında değişiyor. Her uçakta en az bir kabin amiri bulunmak zorundadır. Havacılık kurallarına göre her 50 yolcuya bir kabin memuru bulunması gerekir. Uçuş süresi uzadığında duruma göre ek kabin memuru görevlendiriliyor.
Kabin Ekibini Koordine Eden Kişiler Kimlerdir?
Uçakta kabin ekibi arasında en yetkili ve sorumlu kişi kabin amiridir. Bir kabin memuru, kabin amirliğine yükseldiğinde önce küçük yani dar gövdeli uçaklarda kabin amirliği yapıyor sonra büyük uçaklara geçiyor. Yeni başlayan bir kabin memuru da ortalama 1,5 yıl sonra geniş gövdeli uçaklarda uçmaya hak kazanır. Bu dar gövdeli uçaklarda bir süre uçtuktan sonra geniş gövdeli uçaklara kabin amiri olma hakkını kazanıyor, fakat sürekli denetim altında oluyorlar. Kabin amiri olmak için meslekte en azından beş yıl boyunca sürekli görev almak, ayrıca bu mesleği en iyi şekilde, istenilen özelliklere sahip bir şekilde yapmak gerekiyor. Başhosteslik ise kabin memurunun gelebileceği en son noktalardan birisidir. Kabin hizmetleri müdürlüğü de diyebileceğimiz bu noktada tüm sorumluluk bu kişiye aittir. Kontrol kabin görevlisi olabilmek içinse 10 yıl boyunca kabin amirliği görevini başarı ile tamamlamış olmak gerekir.
Kabin Ekinin Temel Görevleri Nelerdir?
- Kabin ekibinin görevleri normal ve acil durumlar için geçerlidir. Uçağın kenarlarında bulunan uçak çıkış kapılarını açar ve kapatırlar. Acil durumlarda ne yapılacağını hem işitsel hem görsel şekilde yolcuya anlatmakla sorumludurlar. Yolculara yolculuk ile ilgili genel bilgi verirler. Aynı zamanda acil durumlarda da acil çıkış kapısını açmak ile görevlidirler.
- Uçak kalkış yapmadan içine ihtiyaç malzemeleri yükleneceği zamanlarda kabin memurlarının görevi havayolu şirketlerinin isteğine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
- Servis konusunda görev tanımı da havayolu şirketine göre değişmektedir. Bazı havayolu şirketlerinde kabin memuru yolcuların tüm istekleri ve ihtiyaçları ile ilgilenir, bazı hava yollarında ise kabin ekibinin görevi sadece belirli süre aralıklarında yolcular için servis ve büfe hizmetini vermektir.