resmin alt tagı

Paraşütler Kaça Ayrılır, Uçma Prensipleri Nasıldır?

877 Views

Tarihi çok eskilere dayanan paraşütler atmosferde havanın kaldırma kuvvetinden faydalanıp sürükleme oluşturarak nesnelerin yavaşlamasını sağlayan araçlardır. 4 çeşidi vardır:

  • Yuvarlak Paraşüt
  • Haç Paraşüt
  • Halka/Şerit Paraşüt
  • RAM Hava Paraşütleri

Yuvarlak Paraşüt

Tarihte kullanılan ilk paraşüt olan yuvarlak paraşütler hala kullanılmaya devam ediyor. Paraşüt bezinin üstünde bırakılan bir delik ile paraşütün havadan salınımı azaltılmış olur. Kontrol edilmesi kolay olan bu paraşütler büyük yükleri tek seferde indirebilmesi, kolay açılması ve eğitiminin kolay olması tercih edilmesine neden oluyor.

Haç Paraşüt

Yuvarlak paraşütlerin bir alt kümesi olarak da görülen haç paraşütte salınım azdır ve yükün daha az hasarlı olarak iniş yapması sağlanır. Skydivers için de sıklıkla kullanılmaktadır.

Halka/Şerit Paraşüt

Kumaşının halkalardan oluşması sebebiyle bu ismi alan paraşüt yuvarlak paraşütlere göre daha az şokla açılır çünkü gözeneklidir. Diğer paraşütlerin parçalanacağı süpersonik hızlar için tasarlanmış olup daha stabildir ve drag paraşüt olarak kullanılmaktadır.

RAM Hava Paraşütleri

Yönlendirilmesi oldukça kolay olan bu paraşüt modern atlayışlarda kullanılmaktadır. Stabil ve türbülanstan az etkilenir. Ayrıca yüksek süzülme kapasitesine sahiptir.

Uçma Prensibi

Havada adeta bir şemsiye gibi açılan paraşütler, bir cismin yahut bir insanın düşüşünü ağırlaştırır ve bu sayede yere inmesini sağlarlar. Paraşütlerin şemsiyesi vardır ve bu basit bir paraşütte genelde yuvarlaktır. İpek veya naylon gibi dayanıklı kumaştan yapılan paraşütlerin ortasında da havanın bir kısmının çıkması için delik vardır. Aksi takdirde aşağıya doğru süzülmek yerine paraşüt yana doğru hareket eder. Bu şemsiye birkaç iple bağlıdır ve iplerin diğer uçları da paraşütçünün sırtında bulunan paraşüt bohçasına bağlıdır. Bir kayış sistemiyle paraşütçüye bağlanan bohça, paraşüt açıldığında olan şokun etkisinin azaltmak için vardır. Paraşütçü atladığı zaman öncelikle bu bohçanın içindeki bir ipi çeker ve paraşüt açılır açılmaz da yavaşlar. Paraşütçü bu ipleri çekerek de paraşüte yön verebilir.

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com