resmin alt tagı

Türbülans Uçağı Düşürür Mü?

605 Views

Uçak yolculuğu birçok insanın hayatında önemli bir yere sahiptir. Hem zaman tasarrufu hem de konfor açısından sıkça tercih edilmektedir. Fakat bazı durumlarda yolculuklardaki konfor oranı türbülansa bağlı olarak azalmaktadır. Yolcular türbülans esnasında oldukça rahatsız olmakta ve korku yaşamaktadırlar. Peki türbülans neden oluşur? Türbülansa giren uçak düşer mi?

Türbülans Nedir?

Bir uçağın uçmasına yardımcı olan hava akışının bozulmasına denir. Uçağın kısa süreli ve ani bir şekilde irtifa kaybetmesine sebep olabilmektedir.

Neden Oluşur?

Uçaklar uçarken, atmosferde oluşan hava hareketliliğinden faydalanmaktadırlar. Bir uçağın stabil olarak uçabilmesi için, kanatlarının üst ve alt kısımlarından geçen hava akımlarının düzenli olması gerekmektedir. Fakat bazı zamanlarda hava olayları sonrasında, hava akımları bozulmakta ve hava boşlukları oluşabilmektedir. Bu durumlarda türbülans yaşanabilmektedir. Birçok etmen türbülans oluşumuna sebep olmaktadır. Oluşan türbülansın süresi, bozulan hava akımının durumuna bağlı olarak uzun ya da kısa süreli olabilmektedir.

Türbülans Esnasında Neler Yaşanabilir?

Türbülans esnasında uçağın içerisinde yaralanma ve savrulma gibi durumlar yaşanabilmektedir. Yolcuların emniyet kemerleri bağlı olmadığı takdirde ise koltuktan fırlama, tavana ya da sağa sola çarpma, ikram troleyleri ve ikramların savrulması, baş üstü dolaplarında bulunan el bagajlarının yolcuların üzerine düşmesi gibi sıkıntılı durumlar yaşanabilmektedir.

Pilotlar Bu Esnada Nasıl Çözüm Bulurlar?

Pilotlar, uçuşlardan önce dispeç ve anlık olarak aldıkları meteoroloji raporları sayesinde, ayrıca uçakların gelişmiş teknolojilerı ve anlık olarak gerçekleştirilen iletişimler sayesinde uçuş rotasında bulunan türbülanslı noktalar konusunda uyarılmaktadırlar. Ekipler, bilgiler doğrultusunda yolcuları türbülans ile birlikte oluşabilecek sarsıntıların yaşanabileceğine dair bilgilendirme yapmaktadırlar.  Gereken noktalarda rota ya da irtifa değişikliğine gidilerek önlem alınmaktadır. Önceden tahmin edilemeyen türbülans sırasında ise sürat ya da irtifa değişikliğine gidilmektedir.

Türbülans Uçağı Düşürür Mü?

Uçaklar, her türlü türbülansın da dahil olduğu taşıyabilecekleri maksimum ağırlıklara göre tasarlanmaktadırlar. Bu yüzden uçaklar türbülanslardan etkilenmezler. Ayrıca pilotlar, türbülans konusunda özel olarak eğitim almaktadırlar. Yolcuların emniyet kemerlerini bağlı tutmaları ve türbülansın bitmesini beklemeleri gerekmektedir. Türbülans nedeniyle yolculuğun konforu etkilenmektedir ancak bilinmelidir ki bu esnada uçak sallanmaktadır ve normal kabul edilmektedir.

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com