resmin alt tagı

Uçakların Lastikleri Ne Kadar Sağlamdır?

959 Views

Uçakların en basit parçaları olarak gözüken lastikler bile aslında tek başına bir fizik harikasıdır. Normal araba lastikleriyle aralarında birçok fark bulunmaktadır. Lastiklerin sayısı uçaktan uçağa değişirken yapısal özellikleri tüm lastiklerin aynıdır. Tonlarca yük taşıyabilen tekerlekler iniş kalkışta büyük önem taşırlar. Sağlamlıkları birden çok kez test edilir. Bu yüzden lastiklerin sık sayılabilecek derece de değiştirilirler veya kaplamaları çıkartılır. Bir uçağın lastiklerinde 6 kat kaplama bulunmaktadır ve yaklaşık 200 iniş kalkıştan sonra tekerleğin kaplamalarından biri değiştirilir. Bu kaplamaların hepsi çıkarıldıktan sonra tekerlek kullanılamaz hale gelir ve çıkarılıp yerine başka bir lastik takılır. Lastikler 38 tona kadar ağırlık taşıyabilirler. Bu ağırlıkların altında ezilmeden direnç gösterebilmeleri içindeki maddeden frenleme sistemlerine kadar tüm tekerleğin en mükemmel şekilde dizayn edilmesi ve kontrol edilmesiyle gerçekleşir.

Uçakların Lastikleri Neden Patlamaz ya da Yarılmaz?

Araba lastiklerinin içine basılan havanın aksine uçak tekerleklerinin içine nitrojen basılır. Bunun sebebi değişen sıcaklıklara, basınca daha dirençli olmasıdır.  Aynı zamanda lastiklerde termik tapeler bulunmaktadır ve bu tapeler 300 dereceye kadar dayanıklıdır. Bu tapeler lastiklerde oluşacak sıcaklık artışına göre ayarlanmıştır. Yüksek sıcaklıklarda tapeler açılır ve lastik içi basınç düşürülür. Böylece lastikler korunmuş olur. Birçok olabilecek sorundan korunmuş bu lastiklerin patlaması, yarılması imkânsızdır. Ayrıca uçağın boyutuna göre fazlalaşıp azalabilen teker sayısıyla da bir lastiğin üstünde ki yükü azaltıp daha güçlü olması sağlanır. Kendi yapısı gereği de lastikler oldukça dirençli ve güçlü yapılardır. Bu sayede lastikler tonlarca yükü sırtlayabilirler.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com