Bazen bir havalimanına inen uçağın iki yanında itfaiyeler su püskürtürler ve uçak oluşturulan bu “su takı, su selamı ( Water Salute) ” adıyla bilinir.Uluslararası sivil havacılık literatüründe oldukça sık karşılaşılan bu durumdur.
Havalimanlarında Su Selamı (Takı) Nedir?
İki itfaiyenin karşılıklı olarak su sıkması ve uçağın oluşan bu su gösterisinin altından geçmesi ile tamamlanan bu seremonidir. Bazen üç araçla, su toplarının merkezinde toplantı yaparak gerçekleştirilebilir.
Havalimanlarında Su Selamı (Takı) Neden Yapılır?
Su selamı vermenin başlıca nedenleri vardır. Su selamı askeri gazileri, yabancı devlet adamlarını ve yeni havayolu hizmetini gururlandıran çok özel bir havaalanı geleneğidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iki kaynaktan ( genelde ARFF itfaiyeleri olur) püskürtülen ve yaklaşık 2 dakika süren saygı, şeref ve şükranın göstergesi bir seremonidir.
Su Selamı Hangi Durumlarda Yapılır?
- Havalimanı’na ilk defa iniş yapan birhavayolu şirketi için
- Ticari şekilde ilk defa uçuş yapan biruçak için
- Uçağın pilotu veya ATC ( Hava Trafik Kontrolörü) emekliye olduğu zaman
- Havayolu şirketi dünya üzerinde bir havaalanındanson uçuşunu yapıyorsa
- Önemli şahsiyetleri ya dadevlet adamlarını onurlandırmak için genellikle bu durum söz konusudur.
Su Selamı Geleneği İlk Ne Zaman Yapılmaya Başlandı?
Kimse bu geleneğin ne zaman ve nasıl başladığı hakkında tam bir bilgi sahibi değildir. Ancak uçaklar daha hayatımıza girmeden öncede gemiler için uygulanmaktaydı.
Eski dönemlerde deniz yoluyla okyanusu aşan gemilere geldikleri limanda römorkörler ile buna benzer bir seremoni yapılıyordu. Yani bu gelenek sadece uçaklara özgü değildir. Bu seremoni havacılara fikir vermiş olabilir.