resmin alt tagı

Uçaktayken Müzik Çalarımı Kullanabilir Miyim?

570 Views

Her sektör için gerektiği gibi havacılık sektöründe de güvenlik konusuna dikkat edilmesi ve ilgili önlemlerin alınması hem sektörde görev yapanlar hem de sektörü yaşamının bir parçası haline getirenler için öneme sahiptir. Tek cümlenin bile havacılık sektöründe güvenliğin ne derece kritik bir konu olduğunun farkına varılmasında yeterli olduğu söylenebilir: “Havacılıkta kurallar kanla yazılır.” Bu sebepten ötürü yaşanması olası kazaların önüne geçilebilmesi ve havacılıkta kuralların kanla değil de akılla yazılabilmesi amacıyla güvenliğin önemi anlaşılmalıdır. Sonuç olarak, güvenlik konusunun havacılıktaki apayrı yeri otoritelerin gözünden kaçmamış ve buna istinaden uyulması zorunlu bazı kurallar koyulmuştur.

Uçuş Sırasında Kullanılması Yasak Olan Cihazlar

Uçuş sırasında kullanılması yasak olan cihazların, yolcularda veya şirketlerde kuralların uygulanması konusunda belirsizliğe sebep olmaması için kuralları yayınlayan otoriteler, cihazları ve cihazların kullanım zamanlarını kategorilendirmişlerdir. Örneğin; uçakların kalkış ve iniş süreleri boyunca tüm yolcuların çalışması için radyo sinyali (verici hizmeti) gereken elektronik cihazlarını tamamen kapatmaları zorunludur. Uçak, düz uçuş evresinde ise yine çalışması için radyo sinyali (verici hizmeti) gereken cihazların kullanımı uçak modunda gerçekleşebilir. Bu kapsamın dışında kalan MP3 çalar, uçak içi eğlence sistemi, CD çalar, elektrikli saat, kişisel tıbbi cihazlar ve uçağın içindeki tüm cihazlar istenildiği zaman kullanılabilir. Bazı şirketlerde ise uçakta wi-fi hizmeti bulunuyorsa cihazların uçak modunda internete bağlanmasına izin verilir. Havayolu şirketleri tarafından uygulanan bu kurallar genel anlamda benzerlik gösterse de şirketlerin bağlı olduğu otoriteler farklı olabileceğinden kurallarda da ufak değişiklikler gözlenebilir. Karışıklık yaşanmaması için yolcular ilgili kabin personelinin uçuştan önce yaptığı duyuruları takip etmelidir.

Uçuşta Bazı Cihazların Kullanımının Yasaklanmasının Sebepleri

Uçuş operasyonlarında güvenliğin hat safhada olmasının, şirketlerin uluslararası misyonu ve en önemlisi yolcuların, uçuş ekibinin can güvenliği için önemine daha önce değinilmişti. Söz konusu güvenliğin sağlanabilmesi için uçuş güvenliğini tehlikeye atabilecek her türlü durum, otoriteler tarafından uçtan uca değerlendirilmelidir. Bu kapsamda uçuş operasyonları sırasında, kullanımı kısıtlanan cihazlar kullanımı; uçak içinde bulunan ve çalışma prensibi radyo sinyallerinin alınıp, gönderilmesine dayanan; transponder, radar sistemleri, seyrüsefer yardımcıları, yer istasyonları gibi çeşitli unsurlarla kurulan iletişimde ciddi parazitler oluşturması ve kokpit-kule arası iletişimde, bazı uçak yazılımlarında aksaklıklar çıkarma ihtimali sebebiyle özellikle elektronik cihazlara birtakım sınırlamalar getirilmiştir. Seyahatlerinde havayolunu seçen yolcular için bu kurallar bazen can sıkıcı olsa da kuralların şirketlerin keyfi istekleri doğrultusunda koyulmadıkları ve her kuralın uçuş güvenliğini sağlama amaçlı, oldukça mantıklı sebeplerinin bulunduğu unutulmamalıdır. Telefon gibi elektronik cihazların etkisiyle gerçekleşen kanıtlanmış bir kaza olmamasına rağmen yolculardan birinin ihmalkârlığının uçaktaki tüm insanların hayatına mal olacağı düşünülerek kurallara uyulması gerekmektedir.

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com