Uçakların uçmaları için elektrik önemli bir kriterdir. Ama genel geçer sistemlerimizde olduğu gibi havada uçan bir taşıyıcıya kablolar ve bilinen yollarla elektrik bağlanamaz. Uçakların da elektrik sistemlerini sağlamak için kendi kullandıkları yöntemler vardır.
Uçaklarda Bulunun Elektrik Kaynakları
Aküler: Motorda ya da yardımcı güç kaynağında (APU) ilk çalışmanın gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan elektriği üretir. Acil durumlarda kullanımıyla birlikte yedek enerji kaynağı olarak da uçakta konumlanır
Jeneratörler: Motordan veya APU ile alınan dönme hareketini akımla elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini beslerler.
Alternatörler: Uçağın motor ve varsa APU ile aldıkları dönme hareketini, akım elektriğine çevirirler. Alternatörler, motorların farklı bölgelerinde güvenilir enerji sağlarlar.
Uçaklarda gücün ana üreticisi jeneratördür ve bu jeneratörler uçakların motorlarında bulunurlar. Örnek olarak 2 motorlu bir uçak düşünüldüğünde, bu uçak 2 adet jeneratöre sahiptir. Yukarda da belirtildiği üzere bu jeneratörler motorlardan aldıkları hareket enerjisiyle, motorun çalıştığı süre boyunca uçağa enerji ve elektrik sağlarlar. Uçakta 2. elektrik sağlayıcı ise uçakların kuyruk kısımlarında konumlandırılmış ve bir nevi uçak motoru sayabileceğimiz APU jeneratörüdür. Bütün bunların yanında dışarıdan elektrik almak için konumlandırılmış bir Harici Güç Ünitesi de bulunmaktadır.
Uçağın ilk motor çalıştırmasında ihtiyaç olunan enerji APU ya da yerdeki Harici Güç Ünitesi tarafından sağlanırken, motorlar harekete geçtiği an kendi elektriğini üretmeye başlar. Bütün bu sistemlerin yanında, acil durumlar için gövdenin içinden dışarı açılan ve RAT olarak isimlendiren yedek bir parça da bulundurulmaktadır. Havayolları uçak ve yolcuların emniyeti için her türlü ihtiyaç duyulan sistemlerle ve bunlara ek olarak yedek parçalarıyla birlikte uçuşa hazırlanmaktadırlar.