resmin alt tagı

Havaalanı Güvenliği ve Terörle Mücadele Nasıl Yapılır?

91 Views

Havacılık sektörünün temelleri emniyet unsuruna dayanır. Kullanılan son teknoloji terör eylemleri için cazip bir fırsat olarak görülebilir.

Havacılık güvenliğinin en temel amacı uçuş esnasında veya hazırlığında gerçekleşebilecek tehlikelere karşı yolcuyu, mürettebatı, yer hizmetleri ekibini ve halkın emniyetini sağlayabilmektir. Sivil havacılık otoritesi ICAO için güvenlik, ‘’Güvenlik, sivil havacılığı yasa dışı bir müdahaleye karşı korumak için insani ve maddi kaynaklar ile önlemlerin bir karışımı’’ olarak bildirilmiştir. Tarihte yaşanan havacılık bazlı saldırılardan sonra yolcular havaalanlarında ve uçuşlarda güvenliği artmasını istemişlerdir. Bu dönemden sonra havaalanlarına sıkı bir denetim gelmiştir. Denetim kontrol noktalarında başlar.

Kontrol Noktalarında Kullanılan Donanımlar Nelerdir ?
Kullanılan bu donanımlar; parmak izi, retina, DNA, damar, yüz, el geometrisi, ses, yüz termogramı, iristir. Bu donanımlardan el geometrisi ABD’de havalimanlarında kullanılmaktadır. İris tanıma sistemleri de havaalanlarında kullanılan kimlik tanıma sistemine kıyasla daha doğru sonuçlar vermektedir. Türkiye’de daha çok hızlılık ve kolaylık açısından tercih edilen kartlı sistemler kullanılmaktadır.

Havacılıkta Terörle Mücadele Nasıl Edilmektedir?
Günden güne gelişen ve erişim açısından her uç noktaya dokunabilen havacılık sektörü terör için cazip bir alan haline gelmiştir. Havacılık sektöründe terör 1931 yılında Perulu teröristlerin Pan American Airlines’a ait posta uçağını kaçırmasıyla başlamıştır. Havacılık tarihinde bu gibi olumsuz durumların yanı sıra hırsızlık; tesislere izinsiz giriş, biletsiz yolculuk yapmaya çalışan insanlar gibi mücadele edilmesi gereken olaylar da olmuştur. Karşılaşılan terör olaylarında temel olaylar genelde şunlardır;

  • Teknolojik imkanları kötüye kullanma
  • Rehine alıp yolcu can güvenliğini riske etme
  • Propaganda yaparak uçuş emniyetini engelleme

Terörle mücadele kapsamında alınan havacılık güvenliği standartları Annex 14 kapsamında yayınlanmıştır. Bu standartlar Ulusal Havacılık Güvenliği Programının özelliklerini belirler, havaalanında sağlanması gereken güvenlik kapsamlarını açıklar ve güvenlik kriter ve uygulanması gereken prosedürleri içerir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com