resmin alt tagı

Uzay Turizmi Nedir? Örnekleri Nelerdir?

115 Views

İnsanlığın doğuşundan bu yana gökyüzü ve uzay, canlılar tarafından merak edilmiş ve keşfedilmeye çalışılmıştır. Birçok insanın gökyüzüne çıkma hayalleri hatta gökyüzünü aşıp uzayın derinliklerinde olanları keşfetme istekleri doğrultusunda gerçekleştirdikleri çalışmalar havacılık ve uzay sektörüne yadsınamayacak katkılar sağlamışlardır. Günümüzde gittikçe popülerleşen uzay turizmi bu çalışmaların sonucu niteliğinde değerlendirilebilir.

Uzay Turizmi Nedir?

Uzay turizmi; eğlence, iş, keşif ve buna benzer amaçlar doğrultusunda atmosferin dışına yapılabilecek seyahatleri tanımlamaktadır. Uzay turizmi ile atmosferin dışına çıkan ve geri dünyaya dönen insanların düşüncelerini, gözlemlerini ve bakış açılarını diğer insanlarla dijital ortam üzerinden paylaşması, evrenin keşfedile bilirliği ve farklı gezegenlerde olan olayları daha kolay anlamak için de katkı sağlamış oluyor. Uzay turizmi kendi içerisinde eğlence ve gözlem olarak ikiye ayrılıyor. Gözlem yapılacak uzay turizmi aynı zamanda astro turizm olarak da isimlendirilebiliyor. Astro turizm; atmosfere güneş tutulması, ay tutulması, roket fırlatışlarını izlemek için gerçekleştirilen turizm seçeneği olarak biliniyor.

Uzay Turizmi Yolcuları

Bulunduğumuz tarihe kadar birçok kişi uzay turizmi düzenleyen ve gerçekleştiren şirketler ile birlikte uzaya çıkmıştır. Yapılan yolculuklar çok uzun sürmese de yolcuların yorumları diğer insanların uzaya karşı olan meraklarını fazlasıyla arttırmıştır. Uzay turizminine katılan yolculardan bazıları:

  • Dennis Tito (28 Nisan- 6 Mayıs 2001)
  • Mark Shuttleworth (25 Nisan-5 Mayıs 2002)
  • Gregory Olsen (1 Ekim-11 Ekim 2005)
  • Anuşe Ansari (18 Eylül- 29 Eylül 2006)
  • Charles Simonyi ( 7 Nisan- 21 Nisan 2007)

Herkes Uzay Turizmi Yapabilir Mi?

Uzaya çıkma fikri herkes tarafından kulağa çok ilginç gelmesiyle birlikte uzay turizmine olan talebi de arttırıyor. Akıllara gelen ilk sorulardan birkaç tanesi de ‘’Herkes uzaya çıkabilir mi?’’ , ‘’Uzaya çıkmanın maliyeti ne kadar?’’ şeklinde oluyor. Uzaya çıkmadan önce yapılacak fiziki testleri geçmek uzaya çıkmak için yeterli oluyor. Farklı herhangi bir ön koşul aranmıyor. Uzay turizmi sırasında yaşanabilecek herhangi bir probleme karşı yolcu veya yolcuların yanında uçuş mürettebatı da bulunuyor. Fakat tahmin edilebileceği gibi uzaya çıkmanın maliyeti epeyce fazla bir miktar gerektiriyor. Uzay turizmi gerçekleştirmek isteyen kişilerden şirketler 200.000 dolarlık bir ön ödeme miktarı talep ediyorlar. Geçilecek testlerin ardından talep edilen ücret milyonları bulabiliyor.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com