resmin alt tagı

Tarihin En Gizemli Hava Korsanı D. B. Cooper Kimdir?

383 Views

Ticari havacılık sektöründe çözülememiş tek hava korsanlığı olayı olarak bilinen D. B. Cooper, 24 Kasım 1971 tarihinde Dan Cooper takma adıyla bilet alıp Boeing 727 uçağına binen kimliği belirsiz bir adamın uçağı kaçırması ve ardından uçaktan paraşütle atlayıp kayıplara karışması ile kayıtlara geçmiştir. 24 Kasım tarihinde öğleden sonra havalanan Boeing 727 tipli yolcu uçağı Amerika Birleşik Devletleri, Portland ve Seattle arasındaki hava sahasında bulunan alanda kimliği belirsiz bir şahıs tarafından kaçırılmıştır. Kimliği belirsiz bu şahıs uçaktan fidye olarak 20.000 $ alarak paraşütle uçaktan atlamış ve kayıplara karışmıştır. Bu yaşanan hava korsanlığı olayından sonra FBI uzun süren çalışmalar yapsa da kimliği belirsiz kişiye ulaşamamıştır.

Yapılan çalışmalar sırasında birçok FBI ajanına göre kimliği belirsiz kişi tehlikeli irtifa seviyesinde uçaktan atladığı için hayatını kaybettiğini düşünmüştür. Fakat bu senaryo kimliği belirsiz kişiden herhangi bir iz veya kalıntı bulunamadığı için tam anlamıyla geçerli sayılmamıştır. FBI çalışmalarını tam 49 yıl boyunca devam ettirmiş, bu davaya ilişkin toplam 60 cilt dava dosyası oluşturulmuştur. Tüm çalışmalar sonucunda takma adı Dan Cooper olan şahıssa dair herhangi bir bilgi bulunamamıştır.

Uçağın Kaçırılma Anı

Takma adı Dan Cooper olan kimliği belirsiz kişi, 24 Kasım 1971 tarihi Şükran günü arifesinde Portland şehrinden Seattle şehrine yaklaşık 30 dakika sürecek yolculuk için Portland Uluslararası Havalimanında bulunan Northwest Airlines’a ait bilet satış noktasından nakit para ile tek yön bir bilet aldı. Orta yaşlı olarak nitelendirilebilecek bu kişinin yanında siyah bir ataşe çanta bulunuyordu. Siyah kravatlı beyaz gömlekli bu kişi uçağa bindikten sonra koltuk numarası olan 18C’ye yerleşti. Uçak kalktıktan sonra Cooper küçük bir kâğıda yazmış olduğu notu ona en yakın olan kabin görevlisine uzattı. Kabin görevlisi kendisine numarasını verdiğini düşündüğü için notu okumadan çantasının içine koymuştu. Fakat Cooper kabin görevlisinin yanına giderek kulağına ‘’Notu okusanız iyi olur hanımefendi. Yanımda bir bomba taşıyorum.’’ Cümlelerini söyledi. Cooper ardından kabin görevlisinin yanında oturmasını isteyerek kadına çantasında taşıdığı bombayı gösterdi.

Bu yaşanan durumun ardından kabin görevlisine dönerek ‘’Devredilebilen 20.000 Amerikan dövizi, 4 adet paraşüt ve varış havalimanında yakıt ikmali yapabilmek için bekleyen bir yakıt kamyonu’’ istediğini dile getirdi. Bu istekleri duyan kabin memuru durumu kokpite giderek pilotlara iletti. Durumu öğrenen pilotlar hemen hava trafik kontrolörleri ile iletişime geçerek durumu en ince ayrıntısına kadar onlara ilettiler. Havayolu şirketinin başkanı durumu öğrenip isteklerin kabul edildiğini ve uçuş personellerinin Cooper’ın dediklerine uymaları gerektiği konusunda talimatı pilotlara iletti. Fidyecinin istedikleri hazırlanana kadar uçak varış havalimanı çevresinde 20 dakika daireler çizerek tur attı.

Fidyecinin isteklerinin tamamlanması ardından uçak Seattle kentindeki havalimanına indi. Uçak, yolcuların boşaltılmasının ardından Cooper’ın isteği üzerine tekrardan Mexico City’e doğru havalanmak üzere pist başına geldi. Havalanan uçaktan paraşütle atlayıp kayıplara karışan Dan Cooper’dan sadece uçakta bırakmış olduğu kravatı kaldı.

Fidyecinin istediği paralar önceden San Francisco Federal Bankası tarafından hazırlandığı için Cooper’a verilen 10.000 adet 20 dolarlık kâğıt paraların seri numaraları sisteme kaydedilmişti. Yaşanan bu korsanlık olayından sonra banka fidye olarak verilen paralarının seri numaralarını şirketler ve kamuoyu ile paylaştı.

Yaşanan bu korsanlık olayından sonra bir daha Dan Cooper’ı gören olmadı.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com