resmin alt tagı

Full Elektrikli Uçak Var Mıdır?

225 Views

Elektrik ile çalışan model uçaklar üretilmiş ve 1970’ten bu yana gökyüzü semalarında uçmaktadırlar. İlk insanlı elektrikli uçak ile uçuş deneyimi 1973 yılında gerçekleşmiştir. Günümüz havacılığında bulunan elektrikle çalışan insanlı uçaklar geliştirilme aşamasındaki prototiplerden oluşmaktadır. Ayrıca batarya gücüyle çalışan birçok insansız hava aracı ve drone havacılık sektöründe hızla gelişim göstermektedir.

Elektrikli Uçaklar Hızlı Mıdır?

İngiliz uçak motoru üreticisi Rolls-Royce, test uçuşlarını tamamladığı elektrikli uçağı ile havacılık tarihinde yeniliklere imza attı. Ayrıca test uçuşlarında 3 farklı dünya rekorunu kırarak Rekorlar Kitabı’na da girmeye hak kazandılar. İngiliz şirket, tasarlamış oldukları %100 oranında elektrikle çalışan uçak motoru ile en hızlı sürate çıkmayı ve en iyi tırmanışı yapmayı başardılar. Şirketin tasarlamış olduğu bu elektrikli uçak ‘En Hızlı Elektrikli Araç’ olarakta kayıtlara geçti.

Elektrikli Uçakların Havacılığa Faydası Neler Olacak?

Günümüzde yolcu uçaklarında tamamen elektrikle çalışma prensibine rastlanmasa da yakın gelecekte hava araçlarının %100 elektrik verimi ile çalışması planlanmaktadır. Elektrikli uçakların havacılık sektörüne girmesiyle, günümüz uçaklarından atmosfere salınan karbon oranında büyük bir düşüş yaşanacaktır. Planlanan çalışmalar sonucunda sera gazı emisyonlarının %40’ın altına düşmesi beklenmektedir. Elektrikli uçak üzerinde çalışmalar yapan şirketlerin açıklamış olduğu rakamlar çerçevesinde 2050 yılında tüm emisyonlarda %80’lik bir düşüş yaşanacağı planlanmaktadır.

En Çok Yolcu Kapasitesi Bulunan Elektrikli Yolcu Uçağı

21 Mayıs 2020 tarihinde ABD’nin Washington eyaletinde gerçekleşen en geniş kapsamlı elektrikli yolcu uçağı, ilk kez gökyüzü ile buluşmuştur. Cessna karavan tipli uçak ilk üretildiğinde elektrikli bir motor ile çalışmıyordu. Uçak üzerinde yapılan çalışmalar ardından uçağa elektrikle çalışan motorun monte edilmesinden sonra uçak yoğun bir test sürecinden geçti. Uçağın yolcu kapasitesi toplam 9 kişiydi, fakat test uçuşları yalnız pilot tarafından gerçekleştirildi. Yapılan test uçuşu toplam 30 dakika sürdü ve %100 elektrikle çalışan uçak maksimum 183 kilometrelik sürate ulaştı.

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com