resmin alt tagı

Virga Nedir, Nasıl Olur?

121 Views

Virga Nedir, Nasıl Olur?

Virga, Latinceden dilimize gelen ‘Ağaç dalı’ anlamına gelen bir kelimedir. Virga kısaca yağmur bulutlarından düşen su taneciklerinin yeryüzüne düşmeden önce buharlaşması olayıdır. Virga yere ulaşmadan buharlaştığı için tam olarak bir yağmur olayı olarak tanımlanamaz. Fakat pilotlar havada yaşanacak herhangi olumsuz bir durumun önüne geçmek amacıyla uçuş planlamalarını bu bulutlardan etkilenmeyecek şekilde yaparlar. Bu sebepten dolayı havacılıkta bu olay yağış olarak değerlendirilmektedir.

Virga Nasıl Oluşur?

Virga, bulutlardan yeryüzüne düşen yağmur damlalarının yere ulaşmadan önce daha aşağıda bir seviyede bulunan daha sıcak ve kuru hava kütlesi ile karşılaşması sonucu buharlaşarak gaz haline geçmesi olayıdır. Bu doğa olayının gerçekleşmesi için yeryüzünde ve gökyüzünde belli bir nem seviyesinin olması gerekmektedir. Yeryüzünden veya havada uzaktan bakıldığında bulutların altında ağaç dallarına benzeyen bir görüntü oluşturduğu için Latince ağaç dalı anlamına gelen Virga ismiyle tanımlanmıştır.

Virga Nerelerde Görülür?

Virga, çöllerde ve ılıman iklim bölgelerinde sık görülen bir doğa olayı olarak tanımlanabilir. Bu doğa olayı daha çok cirrocumulus, altocumulus, altostratus, nimbostratus, stratocumulus, cumulus ve cumulonimbus olarak isimlendirilen yağmur bulutlarında görülür. Yaz aylarında görülme olasılığı diğer mevsimlere göre daha yüksektir. Dünyada görüldüğü gibi dünya dışı gezegenlerde de virga oluşumu gözlenmiştir. Venüs gezegeninin atmosferinde bulunan sülfürik asit yağmuru, yüzeyde bulunan yüksek ısı nedeniyle yeryüzüne ulaşmadan buharlaşır. Bu olayın sonucunda dünyada gerçekleşen virga olayına benzer bir doğa olayı yaşanmaktadır. Ayrıca NASA tarafından gözlemlenen, Mars gezeninde oluşan bir kar vigrası da kayıtlara geçmiştir.

Virga Uçuşları Etkiler Mi?

Virga tehlikeli olmayan doğa olayları arasında değerlendirilir. Fakat pilotlar virga olayından kaçınmak için rotalarında değişiklik yaparlar. Bu kaçınmanın sebebi virga bulutlarında oluşacak türbülans değil, gerçekleşebilecek farklı herhangi bir acil durum olayının yaşanmamasından kaynaklıdır. Zaman zaman virga bulutlarının oluşturduğu hava şartları doğru tahmin edilemeyebilir. Havacılığın herhangi bir alanında güvenliği tehlikeye atmak kesinlikle kabul edilemez olduğundan her koşul detaylı bir şekilde düşünülmektedir.

 

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com