Uçak havalandığı anda vücudumuz garip bir reaksiyon gösterir. Sanki içimizde bir boşluk varmış gibi his oluşur. İşte bunun nedeni G-Force yani G-Kuvvetidir. G-Kuvveti, bir nesnenin birim kütlesine etki eden mekanik kuvveti ifade etmektedir.
G Kuvvetinin İnsan Üstüne Etkisi
Normalde dünya üstünde herhangi bir insana uygulanan G kuvveti +1 G olarak ifade edilir. G kuvveti arttıkça insan vücudu farklı tepiler vermektedir. G-kuvvetine olan dayanıklılığınız maruz kaldığınız G-kuvvetinin gücüne, hangi yönde olduğu gibi birçok parametreye bağlıdır.
Sivil Havacılıkta G Kuvveti
Sivil havacılıkta da genelde 1G’nin üzerinde kuvvetler yaşanabilmektedir ve bu durum uçağın hareketleriyle birleştiğinde fazladan G kuvvetine maruz kalırız.
Yolcu uçaklarının dayanıklığına bakacak olduğumuzda ise çok daha küçük toleransları vardır. Genelde yapılan ani kalkış ve manevralardan dolayı oluşan G kuvvetinden etkilenirler. Çok büyük manevralar yapılmadığı içinde 2G gibi bir kuvvet uygulanmaz.
Normalde ise uçak kalkarken öylesine şiddetli bir manevra yapar ki bu da bir kuvvet yaratır. Dolayısıyla o anda üstümüze 1.3-1.5G gibi bir kuvvet uygulanır. Bu durumun sebepleri uçağın yapmış olduğu ani hareketler, anlık yaptığı manevralar ve kalkış-iniş anında yaptığı manevralardır.
Yolcular bu manevraların etkilerini bazen burun kanaması bazen baş dönmesinde bazen de göz kararması şeklide hissedebilirler.