Askeriyede her sistemde olduğu gibi elektronik sistemler de 2. Dünya Savaşı’nda ortaya çıkmasının hemen ardından karşılayıcı sistemler ile burun buruna gelmiştir. Günümüzde bu karşılayıcı sistemler elektronik harp sistemlerinden başkası değildir. Şimdi bu karşılayıcı sistemlerin “karşıladığı” sistemlere biraz göz atalım:
Radar Sistemleri
Radarlar, 2. Dünya Savaşı’nda İngilizler tarafından bulunduklarının ertesinde sadece tespit ve takip işlemi gerçekleştirilebiliyordu. Günümüzde radar sistemleri tespit, teşhis, “Koşuyolu, hız, yükseklik tayini gibi pek çok işlem gerçekleştirebilmektedir. Öyledir ki günümüzde yeryüzü haritalandırması yapabilen radar tipleri bile bulunmaktadır. (Sentetik açıklıklı radarlar, SAR)
Telsiz Sistemleri:
Telsiz sistemlerine şöylece bir bakış attığımızda menzil ve kalite dışında pek gelişme gösteremediğini düşünebiliriz. Ancak dikkatini çekmek istediğimiz konu bambaşka; Data link sistemleri. Data link sistemleri kullanıcı gözünde tıpkı telsizler gibi bir haberleşme yapısına sahiptir. Tek farkları ses yerine kriptolanmış yazı yahut veri transferi yapmalarıdır.
Bu iki sistemin ilk paragrafta değindiğimiz karşılayıcı sistemi elektronik harp podlarıdır. Şimdi elektronik harp podlarına giriş yapabiliriz.
Elektronik Harp Türleri
Elektronik harp sistemleri günümüzde irili ufaklı birçok şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Kimi zaman bir pod kadar küçük, kimi zaman bir uçak kadar büyük. Tabiki elektronik harp dediğimiz bu sistemler bütününü birkaç paragrafta anlatmak mümkün değildir. Bu yazıda ele alacağımız elektronik harp podlarına göz atmadan önce elektronik harp türlerinden bahsedilmesi gereklidir.
- ELINT/SIGINT/COMINT/RADINT (Elektronik istihbarat türleridir. Sırayla: Elektronik, sinyal, iletişim, radar)
- JAMMING (Elektronik sistemleri bastırmaya dayalı harp biçimidir)
- ESM/ES (Dost unsurları elektronik ortamda korumaya yönelik harp biçimidir)
- ECM (Elektronik ya da fiziksel olarak unsuru korumaya yönelik harp türüdür)
- EA (Direkt elektronik taarruz)
Elektronik Harp Podları
Genellikle dost unsurları elektronik ve fiziksel ortamda korumanın yanında düşmanları elektronik ortamda bastırmak (jamming) için kullanılan bu podlar, Fighter sınıfı uçakların bir kısmı tarafından kullanılabilmektedir. Kanatlara, kanat uçlarına ve gövde altına yerleştirilebilen bu podlar sayesinde data link güvenliği de sağlanmaktadır. Yeni nesil askeri araçlarda dahili şekilde bulunabilen bu yetenekler ile elektronik harp podlarına yavaş yavaş veda etmemiz yakın gibi görünmektedir.