Uçaklar uçuşa devam ederken nadir de olsa bazı sebeplerle zorunlu iniş yapmak zorunda kalabilirler. Acil iniş, zorunlu iniş, İngilizcesi ile “emergency landing” olarak tanımlanan bu durumlara sebep olabilecek birçok faktör vardır. Bu sebeplere örnek uçakta ortaya çıkan teknik problemler ve yakıtın bitmesi durumunda suya iniş gerçekleşebilir.
Suya Acil İniş Gerçekleşmiştir
Bu durumun yaşandığı ve başarıyla gerçekleşen inişe örnek olarak 15 Ocak 2019 yılında Manhattan üzerinden uçarken A320 tipi yolcu uçağının, kuş çarpması durumuyla karşılaşarak tüm motor gücünü kaybederek suya acil yapmak zorunda kalmıştır. Bu durumla karşılaşan Kaptan pilot, uçağı Hudson Nehrine indirmeyi başararak 150 yolcunun hayatını kurtarmıştır.
Suya iniş prosedüründe birçok ince kurallar bulunmaktadır. Başarılı bir inişten sonra tahliyenin 90 saniye içerisinde gerçekleşmesi gerekir. Modern uçaklarda, yolculara yardımcı olmak için pek çok güvenlik özellikleriyle ve suya inişin yolculara anında zarar vermeyeceği şekilde tasarlanmıştır.
Acil Suya İniş Kararında Pilotlar Ne Yapar?
İki pilotun koordine olması ve gerekli prosedürün yerine getirilmesi için zaman baskısının üstesinden gelinmesi gereken anlar vardır. Uçağın acil iniş kontrol listelerinin (check-list) tamamlanması, ilgili kontrol merkeziyle inişin koordine edilmesi, iniş yapılacak yere karar verilmesi ve inişin başlaması, kabin ekibinin görev ve sorumlulukları, yolcunun bilgilendirilmesi, gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gibi çok sayıda kritik görev gerçekleştirilir. Mevcut görevler, pilotlar arasında pilotlardan biri uçağı uçuracak, diğeri ise operasyonel görevleri yapacak şekilde bölüştürülür. Konunun acil ve önemine bağlı olarak kaptan pilot tüm sorumluluğu üstlenir.