Uçakların ileriye doğru hareket etmesini sağlayan motorlardır. Yükselmesini sağlayansa kanatlardır. Tonlarca ağırlıktaki bu inanılmaz uçakların uçması bu iki ana faktöre bağlıdır.
Uçakların havada tutunma olayı, kanatlarının alt ve üst bölümlerinde oluşan hava basınçları arasındaki fark sayesinde gerçekleşir. Kaldırma kuvveti ile denge kuvveti uçuş esnasında aynı derecede rol oynar. Uçakların yükselmesini kanatlar sağlar, ileriye doğru hareket etmesini ise motorlar sağlar.
Uçak Motorları
Uçak motorları çalıştırılınca içlerindeki pervaneler dönmeye başlar. Uçakların ileri yönde hareket etmesini sağlayansa pervanelerin şeklidir. Pervaneler dönme hareketi sırasında uçağın arka kısmında kalan havayı sıkıştırır, ön kısmında kalan havayı ise seyreltir. Bu durum sonucunda bir basınç farkı oluşur yani pervanelerin arka kısımlarına etkileyen hava basıncının ön kısımlarına etkiyen hava basıncından daha büyük olmasına neden olur. Böylece uçağa ileri yönde net bir kuvvet etki eder ve uçak ileri yönde hareket etmeye başlar. Özet olarak motorlarda harcanan enerjinin sağladığı dairesel hareketin pervanelerin şekilleri sayesinde bir itki kuvveti oluşur.
Uçak Kanatları
Uçak havalanıp uçmaya başladıktan sonra, kanatların alt kısmında kalan hava sıkışır, üst kısmında kalan hava ise seyrelir. Bu durumun sonucunda uçak kanadının alt ve üst kısmı arasında bir basınç farkı oluşmasına sebep olur. Uçağın yükselmesini ve havada kalmasını sağlayan basınç farkı ise kaldırma kuvveti yaratarak uçağın havada kalmasını ve aynı zamanda ileri hareket etmesini sağlar.
Uçağa Etki Eden Kuvvetler Nelerdir?
- Kaldırma Kuvveti (Lift Force): Uçaklardaki kanatlardan akan havanın yarattığı etki ile oluşur.
- Yer Çekimi Kuvveti (Gravity Force): Uçağın kütlesinden dolayı oluşan kuvvettir.
- Sürükleme Kuvveti (Drag Force): Hava direncidir. Uçak bu direnci yendiği zaman havalanır.
- İtki Kuvveti (Thrust Force): Uçağın ileri hareketini sağlayan etkidir.