resmin alt tagı

Uçak Azami Kalkış Ağırlığından Fazla Yüklenirse Ne Olur?

455 Views

Uçaklar belirli azami kalkış ağırlığına sahiptir. Bu ağırlık uçağın tipine göre farklılık göstermektedir. Uçağın azami kalkış ağırlığı, uçağın alabileceği maksimum yük olarak tanımlansa da bu ağırlığın limitlerini aşan yüklemeler uçağın “overload” yani aşırı yüklenmiş durumda olduğunu ifade etmektedir. Uçağın pist başında alabileceği en yüksek kalkış ağırlığı olarak da tanımlanabilir. Bu ağırlık uçak yapımcısı tarafından belirli testler gerçekleştirilerek belirlenmiştir. Hiçbir sebeple geçilmemelidir. Aşırı yükleme uçuşun her aşamasında farklı problemlere sebep olduğundan karşılaşılan problemleri dört aşamada incelemek daha net anlaşılmasına yardımcı olur.Kalkış Aşaması

Azami kalkış ağırlığı fazla olan ve kalkış aşamasında olan bir uçak aşırı yükleme gerçekleşmemiş bir uçağa göre daha fazla kalkış koşu mesafesi ve daha uzun bir piste ihtiyaç duymaktadır. İkinci olarak ise uçağın aşırı yüklenmiş uçağı takeoff (kalkış) yaptırabilmesi için de daha fazla hızlandırması ve buna bağlı olarak daha fazla yakıta ihtiyaç duyacaktır.

Tırmanış Aşaması

Uçakların performans değerleri belirlenirken tırmanış hızı, tırmanış açısı ve dakikadaki tırmanış değeri uçağın azami kalkış ağırlığına göre hesaplanır. Aşırı yüklenmiş bir uçak belirlenen değerlerin üzerinde olduğu için tırmanış aşaması oldukça zorlu geçebilir. Çok aşırı yükleme ile karşılaşan uçak çoğu zaman tırmanışı bile gerçekleştiremez. Uçak yer çekimi etkisiyle bir kanat açıklığı kadar yükseklikte kalır ve tırmanamaz.Düz Uçuş Aşaması

Aşırı yüklenmiş uçak tırmanış aşamasında aşırı yüklemeden kaynaklı daha büyük bir hücum açısına ihtiyaç duyacaktır.  Hücum açısının büyütülmesi geri sürükleme kuvvetini arttıracağından yakıt sarfiyatını arttıracak, daha düşük bir süratten kaynaklı daha kısa mesafeye uçuş gerçekleştirecektir.

Tutunma Kaybı

Uçak aşırı yüklenmiş durumdaysa bu fazla ağırlığı kaldırmak için ilave kaldırma gücüne ihtiyaç duyacaktır ki bu da tutunma (stall) süratini arttıracaktır. Düşük sürat ve fazla hücum açısı değerine sahip olan uçaklar tutunma kaybına meyilli durum gelir ve bu çoğu zaman kontrol edilemediğinde uçağın burnunun bir anda aşağı inmesine ve havada tutunamamasına sebep olur.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com