Hava Durumu Nedir?
Hava durumu, belli olmayan sürelerle değişkenlik gösteren atmosfer olaylarıdır. Güneşli, sisli, karlı, yağmurlu vb. birçok çeşidi bulunmaktadır. Günümüzde hava durumu yerine hava tahmini kelimesi de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hava durumu tahmini yapılırken iklim özellikleri ve o iklimin getirdiği doğal çevre göz önüne alınarak tahminler yapılıyor. Bu açıdan iklimin özellikleri hava durumunun belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. İklimler baz alınarak yapılan bu hava tahminleri meteoroloji bilimi tarafından yapılıyor. Meteoroloji Nedir?
Meteoroloji, hava durumuna ait bilgileri edinebilmemiz için atmosfer olaylarını ve iklimi inceleyip verileri toplayan ve hava tahminlerinde bulunan, bu tahminlerin canlılar ve dünya açısından ortaya çıkacak sonuçlarını inceleyen bilim dalıdır. Hava durumu ifadesi meteorolojik açıdan yağış durumu, nem durumu, sıcaklık durumu gibi çeşitli özelliklerle ifade edilir. Meteoroloji bilimi hava durumunu ölçmek için çeşitli aletler kullanmaktadır.
Hava Durumunu Ölçmek İçin Hangi Araçlar Kullanılır?
- Termometre: En yaygın olarak kullanılan hava araçlarından biridir. Ortamın sıcaklığını ölçmek için kullanılır.
- Anemometre: Rüzgârı ölçmek için kullanılır.
- Barometre: Hava basıncını ölçmek için kullanılır.
- Higrometre: Havadaki nemi ölçmek için kullanılır.
- Yağmur Göstergesi: Yağmur yağışını takip etmek için kullanılır.
- Hava Balonu: Hava değişkenliklerini takip etmek için kullanılır.
- Hava Uyduları: Hava durumunu ve iklim değişikliklerini takip etmek amacıyla kullanılır.
- Hava Durumu Radarı: Yağışların yerini, hareketini, türünü ve yoğunluğunu belirlemek için kullanılır.
- Ve son olarak hava ölçme aracı insan duyularıdır. Kendinizde belli taktikleri uygulayarak hava durumunu duyularınızla ölçebilirsiniz.
Hava Durumu Nasıl Ölçülür?
Yukarıda da bahsettiğimiz araçlarla uzunca bir gözlem, veri toplama, analiz etme ve tahmin yapma kısımları ile hava durumu ölçülür. Peki bu süreçler nasıl ilerlemektedir?
Gözlem yapmak için yukarıda da bahsettiğimiz araçlar kullanılır. Bu araçlardan elde edilen bilgiler doğrultusunda veriler toplanır. Toplanan gözlem verileri yer haritasına işlenerek analiz yapılır. Son olarak yapılan tüm bu analizler uzman kişiler yardımıyla hava tahmin raporlarını oluşturulur. Kısacası hava durumu bu şekilde ölçülür.
Hava Durumunun Havacılık Açısında Önemi Nedir?
Havacılık sektörü ve meteoroloji birbirinden ayrılamaz parçalardır. Hava koşullarının uçuşlar üzerinde büyük bir etkiye sahip olması “Havacılık Meteorolojisi” kavramını ortaya çıkarmıştır. Uçuş faaliyetlerinin sağlıklı ve doğru bir biçimde gerçekleştirilmesi için ICAO kriterlerine göre her havalimanında meteorolojik bilgileri edinen ofisler bulunur. Uçuşun her aşamasında meteorolojik olaylar etkili olmaktadır. Bu sebeple ikisini birbirinden ayırmamız mümkün değildir.